Читај ми!

Оживео Андрићград

У граду посвећеном једином српском нобеловцу отворена главна улица са дућанима и галеријом. Комплекс Андрићграда са педесетак зграда и градском луком, требало би да буде довршен до Видовдана 2014. године, најавио аутор пројекта Емир Кустурица.

На измаку године, Андрићград у Вишеграду градитељски је готово потпуно уобличен. Отворена је и главна улица са дућанима и галеријом и, мада још недостају Академија, Институт, православни храм и бедеми који ће опасати ту тврђаву уметности, она је већ почела свој живот.

Овај град, назван по једином српском нобеловцу, повезује различите епохе, а њихове највредније тековине поставља као међаше стваралачких подухвата. Читав комплекс, са педесетак зграда и градском луком, требало би да буде изграђен до Видовдана 2014. године.

"За Видовдан ћемо великом премијером 'На Дрини ћуприја' отворити позориште и оно што је започето само ћемо наставити. То је живот који подразумева све институције које имају европски градови", каже аутор пројекта Емир Кустурица.

Председник Републике Српске Милорад Додик је "уверен да нема ниједног разлога да се посумња" да ће до 28. јуна 2014. године овај пројекат бити завршен и додао да је "Андрићград најважнији пројекат ове врсте који је Република Српска икада направила".

Вишеграђани су у анкети локалног радија Андрићград прогласили пројектом године, а Емира Кустурицу за личност године.

Град са погледом на ћуприју, већ је постао туристичка атракција - долазе гости из Европе, али и из Јапана и Израела. За само четири протекла месеца, Андрићград је имао 29.000 посетилаца.  

Ненад Јовичић из Вишеграда каже да је чудо гледати овај град који је пре "био запостављен, одакле су одлазили људи".

Суштина Андрићграда је веза ћуприје са Андрићем, објашњава директорка Туристичке организације Вишеград Оливера Тодоровић.

"То је веза великог везира и великог књижевника. А све то зачињено са великим уметником Емиром Кустурицом", рекла је Тодоровићева.

 

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи