Читај ми!

Лекић кандидат за председника Црне Горе

На председничким изборима у Црној Гори на пролеће Миодраг Лекић биће независни кандидат Демократског фронта. Лекић је личност која ће вратити достојанство институцији председника Црне Горе, која је деградирана, рекао лидер Нове српске демократије Андрија Мандић.

Миодраг Лекић биће независни кандидат Демократског фронта на председничким изборима у Црној Гори на пролеће наредне године, одлучило је Председништво тог опозиционог савеза.

Лидер Нове српске демократије и члан Председништва ДФ-а Андрија Мандић је рекао да је Лекић том опозиционом савезу приступио као нестраначка личност, због чега не треба да чуди што ће на председничким изборима наступити као независни кандидат.

"Демократски фронт пружа Лекићу безрезервну политичку, логистичку и сваку подршку да као независна личност, заједно са другим политичким, културним и НВО снагама, оствари широк друштвени консензус заснован на демократским вредностима, са циљем да буде изабран за председника свих грађана Црне Горе", рекао је Мандић након седнице Председништва ДФ-а.

Мандић сматра да је Лекић личност која ће вратити достојанство институцији председника Црне Горе, која је деградирана, а да ће, такође, остати лидер ДФ-а.

"Иако сматрамо да би подршка свих опозиционих партија била од ширег интереса, ДФ оставља странкама да сагледају и дефинишу своје ставове и донесу одлуке у складу са својим виђењима, целисходности учешћа на председничким изборима", рекао је Мандић.

Он је истакао да ДФ остаје отворен за сарадњу са свим опозиционим чиниоцима, поводом председничких избора, и да Демократски фронт не интересује ко ће бити председнички кандидат владајуће коалиције.

У црногорској јавности постоје опречна мишљења о томе да ли актуелни председник Филип Вујановић има право на још један мандат. Он је до сада два пута биран за председника, али постоји дилема да ли му се рачуна први мандат, с обзиром да Црна Гора тада није била независна држава.

Вујановић је, према истраживању јавног мњења, најпопуларнији политичар у Црној Гори, а пођеднако ужива поверење и Црногораца и Срба.

Социјалдемократска партија, мањи партнер у владајућој коалицији, међутим, сматра да Вујановић нема законско право на још један председнички мандат.

Вујановић је у петак изразио уверење да би победио на предстојећим председничким изборима ако га Демократска партија социјалиста поново кандидује на ту функцију.

Он сматра да би изборну победу заслужио квалитетом свог рада, помоцијом Црне Горе, политиком помирења и добросуседских односа, као и афирмацијом државе у међународној заједници.

Вујановић сматра да само ДПС може да предлаже и бира свог председничког кандидата, и да ту не треба да се меша СДП.

Према закону, председник Скупштине Ранко Кривокапић дужан је да распише председничке изборе најкасније 120 дана пре истека мандата актуелном председнику. То значи да Кривокапић мора расписати изборе до 20. јануара, а они се морају одржати најкасније до 20. маја.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи