Читај ми!

Нови протести у Скопљу

Више хиљада присталица македонске опозиције окупило се у Скопљу испред седишта владајуће партије ВМРО-ДПМНЕ, у знак протеста због насиља које је избило током расправе о буџету у парламенту. Бранко Црвенковски поново оптужио премијера Николу Груевског да је буџет донео силом.

Неколико хиљада чланова и спимпатизера опозиције протестовало је у Скопљу испред седишта партије ВМРО- ДПМНЕ. Демонстрантима се обратио Бранко Црвенковски, председник СДСМ, који је рекао да Македонија нема ни владу, ни државу, ни премијера, већ само једну партију ВМРО- ДППНЕ, која сматра да све што није њен члан јесте прост плебс, кога треба покорити, преносе македонски медији.

"Опозиција се дрзнула да пита где су народне паре и велики демократа и Европејац Груевски, је поступио криминално и мафијашки, јер је буџет донео силом", рекао је Црвенковски.

Присутнима се обратио и председник Собрања Стојан Андов, који је рекао да је све што се збива у скупштини у последње време противуставно.

Са скупа су упућени позиви члановима ВМРО-ДПМНЕ да напусте ту парију и да се прикључе народу. Протест је завршен без инцидената.

Опозиција прети да ће блокирати рад парламента до даљњег ако не буде испуњен њихов захтев за смањење јавне потрошње.  Македонско Собрање је прошлог понедељка усвојило буџет за 2013. годину, који предвиђа дефицит од 3,5 одсто бруто домаћег производа.

Обезбеђење је пре гласања удаљило опозицију из сале, као и новинаре који су пратили заседање.

Посланици опозиције су претходно запосели говорницу да би изразили негодовање због износа и начина доношења буџета, захтевајући смањење издатака за 260 милиона евра, на шта Влада није пристала.

За време расправе о буџету, испред парламента су трајале бучне демонстрације током којих су избили сукоби између присталица власти и опозиције. У нередима је повређено 11 полицајаца и троје посланика опозиције.

Црвенковски је тада позвао присталице на грађанску непослушност и најавио "општенародни устанак" у Македонији.

Груевски је изјавио да је протест био први насилан покушај опозиције да збаци демократске институције и легитимно изабрану владу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи