Читај ми!

Ново суђење Шарићевом сараднику

У РС ново суђење Шарићевом сараднику Зорану Ћопићу осумњиченом за прање новца. Врховни суд укинуо претходну пресуду, јер је била засновна само на снимцима телефонских разговора који су предочени на суђењу.

Врховни суд Републике Српске укинуо је пресуде бањалучког Окружног суда, којима су Зоран Ћопић и Драго Нижол били осуђени за прање новца кокаинског нарко-боса Дарка Шарића, и наложио ново суђење.

Првостепеним пресудама Ћопић је био осуђен на пет година затвора, а Нижол на четири месеца затвора.

Како преносе бањалучке Независне новине, из Врховног суда РС је образложено да је првостепена пресуда укинута због битних повреда одредаба Закона о кривичном поступку РС, односно да пресуда против Ћопића и Нижола не може бити заснована само на снимцима телефонских разговора који су преслушани на суђењу.

Поступак је враћен бањалучком Окружном суду, где ће бити спроведено ново суђење Ћопићу, а Врховни суд му је продужио притвор, који може трајати најдуже годину дана.

Према наводима из првостепене пресуде, Зоран Ћопић је од 2008. до половине 2010. године опрао већу количину новца стечену продајом дроге нарко-боса Дарка Шарића.

Наведено је да је то чинио удружено с више особа, међу којима су били Драго Нижол и Љубо Мрђен, директори бањалучких предузећа Агрокоп и Авиорент. Ова предузећа су у Ћопићевом власништву.

Мрђен је после признања кривице раније осуђен на шест месеци затвора.

У првостепеној пресуди бањалучког Окружног суда наведено је да се Ћопић договорио за исплату око 4,1 милион евра прљавог новца, који је из 14 офшор компанија у власништву Шарића и његових сарадника исплаћиван на рачуне бањалучког Агрокопа.

Затим је, да би прикрио право порекло новца, тај новац улагао у легалне токове, купујући предузећа у приватизацији. Прљав новац употребљен је и за покретање Фабрике шећера у Бијељини.

Ћопићу је раније блокирана имовина у вредности од 20 милиона марака (око 10 милиона евра), међу којима су најзначајније акције Фабрике шећера у Бијељини.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи