Читај ми!

Црвенковски најавио блокаду Скопља

Македонска опозиција најавила блокаду свих важнијих саобраћајница у земљи која ће трајати до петка. Председник опозиционог СДСМ-а Бранко Црвенковски за суботу заказао масовне протесте испред седишта владајуће ВМРО-ДПМНЕ.

Председник македонске опозиционе Социјалдемократке заједнице Бранко Црвенковски најавио је за вечерас блокаду свих важнијих саобраћајница у земљи која ће трајати до петка, а за суботу је најавио масовне протесте испред зграде у којој је смештена централа владајуће партије ВМРО-ДПМНЕ.

Црвенковски је, на конференцији за новинаре, оценио да је Македонија једина земља на свету која туче и из парламента избацује опозиционе посланике.

Наш коначни циљ је да вратимо уставно уређење у земљу, рекао је Црвенковски и најавио да ће опозиционе странке наставити да позивају на грађанску непослушност.

Лидер највеће македонске опозиционе партије, најавио је да посланици свих опозиционих страната у коалицији "Савез за будућност" неће у будуће учествовати у раду Скупштине, већ ће организовати разне облике отпора и протеста широм земље.

Црвенковски је рекао да неће учествовати на локалним изборима у марту, као ни на евентуалним превременим парламентарним изборима, све док не добије гаранције да ће избори бити фер и демократски.

Премијер Македоније Никола Груевски изјавио је  да опозиција нема никаквих конкретних захтева, већ се ради о пукој жељи да се домогне власти.

"Бранко (Црвенковски) наставља у стилу Гадафија. Он живи у свету своје маште и жели на силу да се домогне власти", рекао је Груевски, преноси Анадолија.

Председник Македоније Ђорђе Иванов осудио је јучерашње инциденте испред скупштине, када су се сукобили присталице опозиције и њихови противници због неугласица око изгласавања буџета за 2013. годину. Иванов је истакао да је недопустиво насиље над демократским институцијама и уставним поретком Македоније.

Иванов је апеловао на све политичке субјекте да допринесу евроатланстским интеграцијама земље.

Македонско министарство унутрашњих послова данас је саопштило да је у јучерашњим инцидентима повређено 11 полицајаца и шест посланика опозиције.

Македонска скупштина изгласала је јуче буџет за 2013. годину, на бурној седници којој су присуствовали само посланици владајуће већине, пошто су представници опозиције избачени из сале, као и новинари, док је испред зграде парламента дошло до сукоба присталица опозиције и њихових противника.

Седница је почела након што је обезбеђење избацило представнике опозиције из сале и евакуисало председника парламента Трајка Вељановског, кога су "опколили" посланици опозиције, а у метежу су повређене две посланице СДСМ-а Весна Бендевска и Радмила Шекеринска.

Испред Скупштине је била веома напета атмосфера - неколико хиљада људи подељених у две групе су протестовали, с једне стране уједињени у Иницијативи "Фронт народа, фронт за Македонију" против опозиционе блокаде доношења будзета, док су с друге стране биле присталице опозиције које сматрају да је буџет на штету народа.

Након међусобног гађања јабукама, каменицама, дрвеним штаповима и пластичним флашама, опозициона група коју су предводили Црвенковски и потпредседник СДСМ-а Зоран Заев пробила је металне барикаде и кренула према другој групи која је била распоређена код Порте Македонија, неколико стотина метара од главног улаза у скупштину.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи