Полемика премијера и кардинала

Предводећи божићну мису у загребачкој катедрали, кардинал Јосип Бозанић позвао на дијалог о здравственом васпитању и додао да се верници "с правом боје да се њиме утире пут родној идеологији" која противречи хришћанском погледу на свет. Премијер Милановић каже да су намере владе биле добре и племените.

Представници власти и Католичке цркве у Хрватској наставили су полемику о увођењу здравственог васпитања које укључује и учење о сексуалности у хрватске основне и средње школе.

Предводећи божићну мису у загребачкој катедрали, кардинал Јосип Бозанић одговорио је премијеру Зорану Милановићу на његове предбожићне критике Цркви због неприхватања здравственог васпитања.

"Уверава нас се да је реч о хигијени, а не о светоназору. Покушава нам се објаснити да не можемо разумети нешто тако једноставно; да смо заведени. А шта заправо тражимо? У питању предмета здравственог васпитања нико од верника не само да није против здравственог и полног васпитања, штавише они га прижељкују и промовишу. Али, идеологију која мења истину о човеку верници не желе", поручио је Бозанић на миси којој су присуствовали и премијер Зоран Милановић и председник Иво Јосиповић.

Бозанић је позвао на дијалог о здравственом васпитању и додао да се верници "с правом боје да се њиме утире пут родној идеологији" која противречи хришћанском светоназору (погледу на свет) и антропологији, чији је темељ човек, створен као мушка и женска јединка.

Премијер Зоран Милановић изјавио је да су намере владе биле добре и племените.

"Не кажем да можда неки пут у том настојању да се учини добро и племенито човек не погреши, али верујем да радимо праву ствар", рекао је Милановић коментраишући Бозанићеву проповед.

Католичка црква у Хрватској уочи Божића делила је летке с критикама на рачун увођена здравственог васпитања, који су дељени и у самопослугама и продавницама Конзума. У њима је црква упозорила на "покушај посебно тешког преврата у васпитно-образовном процесу хрватског школства".

Премијер Зоран Милановић рекао је потом у емисији Хрватске радиотелевизије да је садржај летака неистинит, те да су реченице које се у њему наводе извучене из низа књига које су препоручене педагозима "који су довољно паметни да знају шта се може рећи деци те доби".

Оценио је да је "то што се ради ружно".  Министар просвете Жељко Јовановић сложио се са премијером и поручио Цркви да за садржај здравственог васпитања "ни по којем, па ни ватиканском уговору, нису надлежни".

Здравствено васпитање је од ове школске године експериментално уведено у хрватске основне и средње школе, а његове теме ће се интегрисати у постојеће школске предмете (биологија, физичко), а додатни садржаји у часове разредне наставе.

Осим за Цркву најспорнијег модула о полно-родној равноправости и полно одговорном понашању, здравствено васпитање укључује модуле о здравом начину живота и превенцији зависности и насилничког понашања.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи