Скопље на граници кључања

Македонски парламент усвојио буџет упркос нередима у Собрању и сукобима ривалских политичких опција на улицама Скопља. Повређено најмање шест особа. Опозиција позива на грађанску непослушност.

19.31 - Македонски премијер Никола Груевски рекао да је влада спремна да одбрани уставни поредак од свих могућих сценарија које спрема опозиција. "Бранко ће, баш као Гадафи, доживети крај", рекао је Груевски.

16.17 - "Македонија је данас добила свог Слободана Милошевића. Пребијани су новинари, посланици и народ... Од сутра почиње грађанска непослушност", рекао је Црвенкoвски, после чега су се присталице социјалдемократа разишле. 

14.49 - Македонски парламент усвојио буџет. У сали било 68 од 120 посланика. Претходно из сале избачени посланици опозиције и новинари, Испред Собрања и даље протести присталица владе и опозиције.

14.34 - Обезбеђење избацило присталице опозиције из скупштинске сале, после чега је почела седница парламента на којој ће се расправљати о буџету.  СДСМ тврди да су повређене три особе, укључујући и бившу премијерку Радмилу Шећеринску. 

14.13 - Полиција ухапсила четворицу присталица опозиционе СДСМ. Хапшења уследила после сукоба полиције и присталица опозиције. Повређена и једна девојка. Укупно шест повређених у нередима.

13.41 - Обезбеђење истерало новинаре из скупштинске сале, уз образложење да ту нема шта да траже, јер седница Собрања највероватније неће ни бити одржана. Опозициони посланици "заузели" говорницу.

12.58 - Још једна особа повређена испред Собрања. Полиција чврсто држи кордон између супротстављених страна, али се присталице и противници владе гађају каменицама и флашама.

11.51 - Из македонског парламента евакуисан председник Собрања Трајко Вељаноски, кога су посланици опозиције спречили да почне седницу. У општем хаосу повређена посланица СДСМ Весна Бендевска.

11.21 - Једна особа повређена пошто су присталице владајуће коалиције и опозиционари почели да се гађају каменицама. Непрестано се чују петарде, а у неколико наврата дошло је и до кошкања између две групе.

Само снажно присуство снага безбедности спречило је физички сукоб између две велике групе људи, окупљених испред Собрања у Скопљу, пошто присталице владајуће коалиције и опозиција одржавају истовремене скупове.

Стање је ескалирало јутрос, када су се испред Собрања окупиле хиљаде присталица власти и опозиције - једни протестујући због буџета, а други јер опозиција не дозвољава његово доношење.

Кордон полициских специјалаца са псима је успео да раздвоји две групе демонстраната које су се накратко и сукобиле. Два табора су преко глава полицајаца размењивала флаше, каменице, мотке, чак и смеће.

Опозиција, коју је предводио лидер Социјалдемократског савеза Македоније Бранко Црвенковски, протестује испред Собрања због одлуке владе да занемари неких 1.400 амандмана и предлог буџета стави на гласање без претходне расправе.

У Собрању су инцидентима повређене три посланице СДСМ. Једна је у болници, док је двема указана помоћ у скупштинској амбуланти. Двојица посланика СДСМ су показала новинарима одећу поцепану током сукоба са скупштинским обезбеђењем које је све посланике опозиције удаљило из пленарне сале.

Собрање је, међутим, после серије инцидената усвојило буџет, пошто је тај акт добио подршку 64 од укупно 120 посланика. Претходно, из сале су избачени посланици опозиционих странака и новинари.

Посланици СДСМ су, током дана, накратко "заузели скупштинску салу у покушају да спрече усвајање буџета.

"Данас видимо како Груевски хушка људе једне против других. То је радио и Милошевић. Данас је његов 5. октобар", рекао је Црвенковски својим присталицама, које узвикују „Бранко, врати се, Грујо, одлази".

Током јутра, македонска полиција је спречиала присталице опозиције да у Скопље дођу из Куманова, Битоља и Струмице.

Истовремено, влада Николе Груевског наредила је запосленима у државној администрацији да учествују на контрамитингу, па су сукоби две стране били неизбежни.

Укупно, у нередима у центру Скопља повређено је шест особа. 

Ломљење копаља око буџета за идућу годину отворило сцену за најозбиљнији политички обрачун у Македонији, чији исход ће одлучити да ли ће о будућности земље одлучивати Груевски или Црвенковски.

Број коментара 24

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи