Скопље, шатори испред Собрања

Опозиција кампује пред Собрањем због најаве усвајања буџета за следећу годину. У наредних 12 часова у Скопљу митинг и контрамитинг. Љубчо Георгијевски и Бранко Црвенковски по први пут на истој страни. Премијер Никола Груевски уверен у своју снагу.

01.39 - Македонски парламент саопштио да је обезбеђење одузело неколико литара алкохолних пића посланицима СДСМ-а, који ноћ проводе у Собрању. 

Лидери неколико опозиционих странака одлучили су да ноћ проведу у згради Собрања у знак протеста због најаве власти да ће сутра бити усвојен буџет за следећу годину. 

Испред македонског парламента су и лидер највеће опозицијске странке Социјалдемократског савеза Македоније Бранко Црвенковски, али и вође мањих странака, попут Љубча Георгиевског, Тита Петковског и Фијата Цановског. 

"Ову битку водићемо до краја и ја ћу остати колико год је потребно да заштитим демократију, уставни поредак и државу", рекао је лидер СДСМ-а Бранко Црвенковски пред грађанима који су се окупили правећи шаторе и тенде, преносе медији у Македонији.

Македонију, суштински, очекују тешки дани јер је опозиција најавила масовни протест за понедељак пре подне, при чему се очекује долазак социјалдемократа и осталих опозиционара из разних македонских градова.

Истовремено, присталице владајуће ВМРО-ДПМНЕ најавиле су да ће у подне одржати митинг подршке влади Николе Груевског, чиме ће постављена сценографија најозбиљнијег политичког обрачуна у тој држави последњих година и тренутка од чијег ће исхода зависити политичка будућност два кључна политичара у овој малој балканској држави - Груевског и Црвенковског.

Посланик СДСМ-а Игор Ивановски изјавио је да власт припрема партијско-полицијски пуч и има намеру да сутра на силу изгласа предлог буџета, без претходне комисијске расправе.

Дебата је блокирана због око 1.400 амандмана, које су поднели посланици СДСМ и албанске опозиционе странке НДП. 

Премијер Никола Груевски пре тога је упутио апел посланицима опозиције да се донесе буџет за следећу годину и да се не кажњава народ. 

Он сматра да иза блокаде доношења буџета стоје сујета и опстанак лидера СДСМ Црвенковског. 

Влада Македоније је у недељу касно вече одржала хитну седницу на којој је утврдила предлог буџета за 2013. годину, са прихваћена 44 амандмана опозиције. 

Опозиција тражи од Владе да прихвати све њене амандмане, са којима ће, како наводи, бити уштеђено више од 200 милиона евра, или ће у супротном бојкотовати локалне изборе предвиђење за март следеће година и организовати уличне протесте да би "штитила новац грађана". 

Влада сматра да ће, уколико буџет не буде донесен до краја година, бити доведено у питање нормално функционисање државе и биће активирано привремено финансирање државе, да неће моћи да буду исплаћене плате радницима у администрацији, нити пензије, и неће бити могуће планирано повећање пензија за пет посто и биће доведено у питање одржавање локалних избора.

 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи