Читај ми!

Помен жртвама побуне против Чаушескуа

Поводом 23 године од отпора комунистичкој власти председника Чаушескуа, у свим румунским храмовима служен је помен страдалим борцима. Румунски устанак однео је 1.104 живота, а 3.350 људи је рањено.

У свим румунским храмовима служен је помен поводом 23 године од "страдања мученика за слободу, веру и част румунског народа", јавља Верска информативна агенција. Румунски устанак однео је 1.104 живота, а 3.350 људи је рањено.

Патријарх Даниел је у проповеди након помена у катедрали у Букурешту захвалио "јунацима који су се жртвовали за слободу", носећи у себи љубав према правичности и истини.

"Бројност румунских мученика подсећа нас на то колика је величина жртве против мржње и насиља, похлепе, неправде, егоизма и равнодушности", рекао је патријарх.

Отпор комунистичкој власти, који је назван "револуцијом", почео је 16. децембра 1989. године, а завршио се 27. децембра. Отпор је почео у Темишвару, када се пред кућом евангелистичког свештеника Ласла Текеша окупило око хиљаду људи певајући "Пробуди се, Румунијо, из сна смрти у коју су те ставили варварски тирани, сада или никада, ткај своју судбину".

Покушај да се добије подршка румунског митрополита Баната, Николаја Корнеануа, није успео, он је одбио да разговара. После је утврђено да је био истакнути сарадник и официр тајне службе, за шта се јавно извинио. Николај Корнеану је и данас митрополит Темишвара.

Сутрадан, 17. децембра, полиција је у Темишвару убила 58 грађана, а више од сто ранила.

Југословенском конзулу у Темишвару Мирку Атанацковићу успело је да обавести свет шта се у граду догађа, због чега је касније проглашен за првог почасног грађанина слободног Темишвара.

Укупан број жртава у Темишвару процењује се на 153, све жртве из масовних гробова нису идентификоване.

Устанак се проширио на целу земљу, поготово на Букурешт, као и на градове Арад, Констанца, Клуж, Сибиу и Брашов.

Чаушеску је погубљен на Божић, 25. децембра чиме је завршена његова сурова владавина Румунијом која је трајала 25 година.

Румунски устанак имао је укупно 1.104 жртава, рањених је било 3.350.

Иако је то јавност тражила, Румунска православна црква до сада није критички сагледала своју улогу за време Чаушескуа, као и у "револуцији".

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи