Читај ми!

Искушења новог председника Словеније

Пред новим председником Словеније Борутом Пахором налази се искушење да умири незадовољство грађана које се излива на протестима у свим већим градовима. Пахор је четврти председник државе, а пре тога био је премијер и председник парламента.

Борут Пахор преузео је дужност председника Словеније, пошто је положио заклетву. Пред њим је искушење да умири незадовољство становника које се излива на протестима у свим већим градовима. Пахор је четврти председник државе, која се пре двадесет две године на референдуму определила да крене својим путем.

"Заклињем се да ћу штитити уставни поредак и радити најбоље што могу за добробит своје земље", гласио је текст Пахорове заклетве.

Словенци су на изборима показали да имају много вере у њега - две трећине гласача дало му је глас. Тако убедљива победа била је право чудо у тренутку кад се на улице већ излило незадовољство политичком и пословном елитом, пре свега корупцијом која уништава некад узорну економију и отежава им живот.

Нови словеначки председник каже да је истина да људи критикују, да су чак и љути и да су жељни промене на боље.

"Чим добију знак охрабрења да политичари раде са више јединства и више посвећености у потрази за заједничком добробити, сигуран сам да ће и они одговорити подршком. Атмосфера у земљи ће се променити. Неке су ствари тешке, а тешке ће и остати. Осећање да радимо заједно да победимо ту невидљиву звер - кризу, прерашће у осећање победе које нам је сад тако потребно", рекао је Пахор.

Словенци су, објашњавају аналитичари, у Пахору препознали неког ко је спреман да обједини све снаге у друштву, а то је сада најпотребније Словенији да би се изборила са кризом.

Иако му Устав не даје превише овлашћења, ипак има то да именује гувернера на пример и чланове комисије за спречавање корупције. Са 49 година не само да је најмлађи шеф словеначке државе, него и једини који је био и председник Парламента и премијер.

Док су у Парламенту одјекивали аплаузи, ван њега су звиждуци неколико стотина демонстраната. Тек толико да председника Борута Пахора подсете да је велико искушење пред њим.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи