Читај ми!

Пахор: Јединством против кризе

Борут Пахор положио заклетву као нови председник Словеније. У обраћању у Скупштини, Пахор je позвао на јединство у држави, како би се превазишла криза. Или ћемо сви успети или ћемо сви бити губитници, рекао Пахор у инаугурационом говору.

Пошто је у словеначком парламенту положио заклетву, нови председник Словеније Борут Пахор обратио се посланицима и позвао на јединство у држави, како би криза била превазиђена.

У обраћању у Скупштини, Пахор је оценио да је ситуација у земљи тешка, али да се још увек може поправити.

"Још смо у позицији да будућност зависи од наше воље", рекао је Пахор.

"Четири године кризе су нас исцрпеле и проживљавамо тешка времена, па је разумљиво да наши људи имају све мање стрпљења. Социјално најслабији имају још само своје достојанство, а неки имају осећај да су и то изгубили", додао је он.

Нови председник Словеније, који је у другом кругу на изборима почетком децембра освојио 67 одсто гласова, ипак сматра да ће Словенија успети да се избори с кризом, ако уз широки политички консензус свих странака, постигне договор о мерама за њено превазилажење.

Пахор сматра да политичари треба да покажу "јаку и непокелабљиву вољу" и усредсреде се на начине превазилажења кризе.

Он је изразио спремност да као председник помогне у постизању таквог друштвеног споразума који би, уз политичке странке, обухватио синдикате и удружења послодаваца, како би цело друштво прихватило потребне мере за излазак из кризе.

"Само заједнички наступ свих политичких снага и концентрација на антикризне мере, могу дати резултат који ће људи прихватити и бити стрпљиви да поднесу бреме потребно да се из садашњег стања изађе", упозорио је Пахор.

Такав консензус би, сматра он, био добар сигнал и финансијским тржиштима, како би држава опет дошла у ситуацију да долази до кредита којима ће остварити нови раст.

"Или ћемо сви успети или ћемо сви бити губитници", рекао је Пахор у инаугурационом говору.

Пахор је рекао и да ће се "од првог дана" трудити да повеже владајућу коалицију и опозицију споразумом о мерама за превазилажење кризе.

Он се у говору кратко осврнуо и на промене у Европској унији, рекавши да се залаже да Словенија остане међу државама ЕУ које ће пратити стратешке помаке у циљу њене што боље економске интеграције, пренеле су агенције.

Пахор се у говору, готово у целини посвећеном питањима унутрашње политике и кризи, није посебно освртао на спољну политику, али је рекао да су Словенији потребни "добри и пријатељски односи са све четири суседне државе".

Он ће на церемонијалној свечаности у недељу од досадашњег председника Данила Тирка преузети дужност шефа државе, на којем ће остати пет година.

Пахор је са 49 година најмладђи председник Словеније, а и једини који је доспео на чело државе а да је претходно био на функцији премијера (од 2008. до 2012) и председника парламента (од 2000. до 2004 године), наводи агенција СТА.

Пахор је четврти председник Словеније, од како је та земља 1991. године прогласила независност од бивше СФРЈ.

СТА наводи да су међу овлашћењима која председник има по Уставу и расписивање општих избора, предлагање мандатара, именовање судија Уставног суда, проглашавње закона и постављање амбасадора Словеније на предлог владе.

Агенција додаје да су накнадним законима проширена уставна овлашћења председника, тако да он, такође, именује кључне личности као што су гувернер централне банке, омбудсман, председник Ревизорског суда, комесар за информисање и чланови Комисије за спречавање коруцпије.

Један од првих задатака Пахора на новој функцији управо ће бити именовање новог заштитника људских права, будући да актуелном омбудсману истиче мандат за неколико седмица.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи