Нова стара влада у Румунији

Румунски парламент изгласао нову владу премијера Виктора Понте. Влада ће положити заклетву пред председником државе Трајаном Басескуом, који се више пута изјаснио против премијера.

У Румунији је изгласана нова влада Виктора Понте, коју је подржало 402 посланика, док је 120 било против ње.

Влада ће положити заклетву пред председником државе, који се више пута изјаснио против премијера Виктора Понте.

Прва влада Виктора Понте, од 7. маја, и ова друга, која је резултат парламентарних избора од 9. децембра, једине су владе од 2004. године у чијем формирању није учествовао председник Трајан Басеску.

Премијер Понта је нагласио да је ово ''крај политичког света мржње, раздора, сиромаштва, крађе јавног новца" и да почиње нови начин владавине окренут према свим Румунима.

Понта предлаже измену Устава, да би се јасно дефинисала овлашћења председника државе, владе и парламента, како више не би "све зависило од једног човека".

У плану је децентрализација Румуније на осам историјских региона, који би имали већа овлашћења, а проблеми грађана би се локално решавали.

Премијер најављује структурне реформе у области енергетике, пољопривреде, државних компанија, као и борбу против "екстремног сиромаштва", спровођење социјалне правде и солидарности.

Међу приоритетима нове владе је стварање радних места, велики пројекти у области инфраструктуре, коректна и ефикасна фискалност и коришћење европских фондова, који су до сада ретко били у центру пажње бившег режима.

Најављује се боља сарадња са ЕУ и НАТО, као и стратешко партнерство са САД.

На парламентарним изборима 9. децембра Социјаллиберална унија, коју чине Социјалдемократска партија Виктора Понте, Национална либерална партија Крина Антонескуа и Конзервативна партија Данијела Константина, убедљиво је победила са више од 60 одсто гласова.

Социјаллиберална унија у парламенту има 395 мандата, од укупно 588 посланика и сенатора.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи