Читај ми!

Свесловеначки устанак

У више словеначких градова одржани протести против власти. Организатори тврде да је реч о свеопштем словеначком устанку против леве и десне политичке елите, а за социјалну и правну државу у власништву грађана Словеније.

У Љубљани и другим словеначким градовима одржане су нове демонстрације против тамошње политичке елите. У главном граду Словеније окупио се највећи број демонстраната - између 5.000 и 10.000 према различитим изворима.

Протести су организовани путем друштвене мреже Фејсбук, а како тврде организатори, реч је о првом словеначком општенародном устанку против политичке леве и десне елите.

На Конгресном тргу у Љубљани грађани су носили транспаренте са натписима "Влада доле, народ горе" и "Готови су", уз слике премијера Јанеза Јанше, градоначелника Љубљане Зорана Јанковића и других званичника.

Демонстранти су се прошетали до зграде парламента, испред ког су биле постављене заштитна ограде и распоређени полицијци и специјалци. Изнад града су се повремено чули полицијски хеликоптери.

Протести су одржани и у Марибору где се окупило око 2.000 људи. На Тргу Леона Штукеља демонстранти су, између осталог, захтевали оставке свих 45 чланова градске скупштине. За сада је, како је јавио портал 24ур, оставке поднело шест чланова градског већа.

Демонстранати у Новој Горици су, између осталог, тражили оставку словеначког министра културе, омладине и спорта Жиге Турка, а протести су одржани и у Птују, Мурској Суботи, Постојни и Ајдовшчини.

За разлику од прошлих протеста, на овим се захтева оставка политичке елите, "десне и леве, у парламенту, коалицији и опозицији".

У 10 тачака тражи се брза и ефикасна истрага оних који до имовине "долазе на контроверзан начин" као и одузимање имовине која се не може оправдати.

Такође се тражи да банкари преузму одговорност за своје поступке, траже оснивање уставне комисије која ће бити састављена од грађана и која ће спровести "нужне промене Устава Републике Словеније".

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи