Читај ми!

Без референдума у Словенији

Предлог грађана да се одржи референдум о два закона којима се спроводе мере штедње, одбио Уставни суд Словеније. Одлагањем и одбацивањем оба закона на референдуму настале би противуставне последице, истиче се у образложењу одлуке. Власт поздравља одлуку, економисти подељени.

Уставни суд Словеније пресудио је против предложеног референдума грађана о закону о Словеначком државном холдингу и мерама за јачање стабилности банака.

Иницијативу за оцену уставности поменута два закона уложили су група посланика парламентарне странке Позитивна Словенија и Синдикат хемијске и гумарске индустрије.

Уставни суд је оценио да би одлагањем и одбацивањем оба закона на референдуму настале противуставне последице, као и да уставне вредности морају имати предност.

Судија Уставног суда Етелка Корпич-Хорват је једина гласала против овакве пресуде, рекавши да суд уопште није одлучивао о томе да ли су поменута два закона у складу са уставом, и да пресуда доприноси неуставном стању.

"Очекивали смо да ће код одлучивања превладати струка, али није тако", изјавила је представница синдиката Соња Кос, а посланик Позитивне Словеније Аленка Братушек је рекла да ће одлуку Уставног суда "поштовати, што не значи да се с њом и нужно слажу".

Премијер Јанез Јанша је поздравио је одлуку суда, рекавши да се Уставни суд определио за одбрану словеначке економске и политичке суверености и благостања људи.

"Што су веће блокаде мање је новца", истакао је Јанша и оценио да се Словенији указује "светло на крају тунела до чијег је краја, додуше, још дуг пут".

Одлуку Уставног суда као позитивну оценио је и министар финансија Јанез Шуштершич, док су мишљења економсита подељена.

Словеначка влада усвојила је 12. јула закон о Словеначком државном холдингу у који ће бити удружене све државне инвестиције којима се може управљати са једног места, чему се противи опозиција.

Закон о трансформацији Словеначког одштетног фонда (СОД) у ново удружење предвиђа повећање вредности инвестиција државе с активним управљањем и доследним успостављањем система корпоративног управљања, што ће се, како наводи Влада, постићи концентрацијом свих инвестиција у држави код једног управљача.

Оснивање новог холдинга једна је од мера у оквиру владиних мера штедње, које предвиђају и санацију банака.

Закон о санацији предвиђа да се сва банкарска потраживања и дуговања пребаце на банку која би била основана по том закону како би банке могле нормално пословати.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи