Читај ми!

Мање Срба у Хрватској

Број Срба у Хрватској у последњој деценији смањио се за око 15.000, показују резултати пописа у тој земљи. Српско национално веће у Хрватској сумња у регуларност пописа.

Резултат пописа у Хрватској показује да се број српских грађана смањио за око 15.000. Хрватски демографи имају једно објашњење, а представници Срба друго.

Пре двадесет година, Срба је било скоро 600.000, пре десет нешто више од 200.000, а данас – још 15.000 мање. Поставља се питање зашто се број Срба у Хрватској у последњој деценији смањио.

У Српском националном већу сумњају у регуларност пописа. Многи су се, како кажу, из страха, нетрпељивости према Србима али и притисака, изјаснили другачије.

"Добијали смо поуздане информације да им се сугерише да не уписују своју етничку или верску припадност, већ неку другу коју они нису сматрали својом", напомиње председник Српског националног већа Милорад Пуповац.

За директора Документационог-информативног центра "Веритас" Сава Штрбца резултати пописа у Хрватској су пријатно изненађење, јер је, како каже, очекивао да ће број Срба бити још мањи.

Према његовим речима, они који се враћају у ту земљу су углавном старији људи чије је век на измаку или се скраћује због лоших услова живота.

"Други разлог због којег смо очекивали мањи број јесу подаци Статистичког завода Хрватске према којима се од последњег пописа до, рецим,о 2009. године у земљу вратило 11.000 Срба, а у супротном правцу из Хрватске у Србију отишло их је двоструко више", објашњава Штрбац.

Хрватски демографи, међутим, имају другачије објашњење, а то је нова методологија пописа. Први пут хрватским грађанима не сматрају се они који живе у иностранству, а у земљу долазе само повремено. Зато је, кажу, мање не само Срба већ и Хрвата.

Један од ретких градова у којима се повећао број Срба јесте Вуковар, па у том граду сада живи око 34 одсто Срба.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи