Читај ми!

УНХЦР: У Хрватску се вратило 133.000 Срба

До сада се у Хрватску вратило око 133.000 Срба, што је отприлике половина избеглих током рата, каже представник УНХЦР-а у Хрватској Теренс Пајк. Главне препреке повратку су тешкоће у запошљавању и обнови, истакао је Пајк, додајући да становање не значи и одрживи повратак.

Представник УНХЦР у Хрватској Теренс Пајк рекао је да се "у Хрватску до сада вратило око 133.000 Срба, што је отприлике половина оних који су избегли током рата", истичући да су главне препреке повратку тешкоће у запошљавању и обнови.

Пајк је на конференцији о ревитализацији руралних заједница у подручјима од посебног државног старања, одржаној у Загребу, рекао да се за повратак изјашњава "мањи број од око 57.000 Срба из Хрватске који су још у статусу избеглице".

Напоменувши да по регионалном споразуму четири земље, који се спроводи од 2012. до 2016. године, треба решити случајеве 8.500 повратничких породица у Хрватску, Пајк је додао да становање не значи и одрживи повратак.

Хенрик Офштад, амбасадор Норвешке која је ове године донирала значајна средства у програм, изјавио је да пројекти који нису скупи и подстичу напоре на локалном нивоу дају "запањујуће резултате".

"Загреб је главни град Хрватске у коме се доносе одлуке, али је он удаљен од руралних подручја повратка, због чега се из загребачке перспективе не може стећи реална слика стања", рекао је Офштад, указујући на конкретне примере тешкоћа с којима се суочавају повратници.

"Дуготрајно је и скупо укњижити се у власништво некретнине, јавне службе још нису довољно од помоћи повратницима, а како фали информација, не зна се какве су потребе повратника и локаних средина", рекао је Офштад.

Председница удружења Ми из Сплита, Нивес Ивеља, подсетила је на бројне активности од 1994. године у шта су биле укључене и амбасаде Холандије, Белгије и Норвешке, као и УН, УНХЦР, УНДП и бројне међународне невладине организације.

"У 40 локалних заједница спровели смо 55 пројеката вредних од 11.000 до 30.000 евра, као и бројне курсеве едукације и семинаре", рекла је Ивеља.

По речима Драгана Багића с Филозофског факултета у Загребу, мора постојати међузависност између развоја и повратка.

"Заговорници равномерног развоја региона у Хрватској су пре свега представници Срба у Хрватској", рекао је Багић истичући да због повратника бројне локалне средине добијају средства.

Багић је додао да је кроз развојне програме на подручја од посебног државног старања, кроз средства агенција УН, УСАИД-а, других организација и владе Хрватске, уложено минимално 200 милиона евра.

Представници локалних средина и невладиних организација које делују у њима говорили су о тешкоћама и постигнутим успесима, било кроз друштвене, било кроз економске активности.

Нивес Ивеља је у изјави за Танјуг програм оценила успешним.

"За нас су повратак и ревитализација повратничких крајева врло важни и зато је важно да се пронађе енергије, и у заједници и код повратника, што није лако", додала је Ивеља.

Број коментара 24

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи