Читај ми!

Пола милиона хрватских бранитеља

Објављен регистар хрватских бранитеља из рата 1991-95. Регистар доступан у електронском облику и у њему се налазе имена преко пола милиона учесника у рату. Најава његовог објављивања изазвала оштре реакције дела опозиције која је упозоравала да би Србија могла да искористи регистар власти за подизање оптужница.

Регистар хрватских бранитеља из рата 1991–95. од доступан je јавности у електронском облику. Најава његовог објављивања изазвала је оштре реакције дела опозиције која је упозоравала да би Србија могла да искористи регистар власти за подизање оптужница.

У регистру је више од 500.000 имена, а верује се да је тај број нереалан, односно да многи нису заслужили бранитељски статус.

Министар бранитеља Предраг Матић изјавио је на свечаности поводом објаве регистра у Музеју савремене уметности у Загребу, да је то "најчаснији попис у хрватској историји" и да су имена из тог Регистра "у самом темељу" Хрватске.

Матић је рекао да је на страници Registar.branitelji.hr објављен његов целокупни ратни пут на који је поносан.

"Мој ратни пут везан је уз број девет. Девет година сам служио хрватској војсци, на Трпињској цести сам уништио девет оклопњака. Вероватно сам због тога био девет месеци у српском концентрационом логору, али сам вероватно зато добио и девет одликовања, награда и признања од Хрватске", рекао је Матић.

Своје ратне путеве представили су и министри одбране и унутрашњих послова Анте Контромановић и Ранко Остојић, а свечаности поводом објављивања регистра присуствовао је и председник Републике Иво Јосиповић.

Иако су неки медији најавили да ће на свечаности бити и недавно ослобођени генерали Анте Готовина и Младен Маркач, то се није догодило.

"Објава регистра не угрожава никога, она је част оних људи који су одбранили нашу домовину и то је примарна сврха. Објављене су бројне монографије и мислим да је већ цео регистар парцијално објављен и сви они страхови који се јављају потпуно су неутемељени и нема разлога да се ико од бранитеља брине да ће му се нешто лоше догодити", рекао је Јосиповић новинарима.

У електронском облику су јавно доступни име, име једног родитеља, презиме ветерана, година и место рођења, укупан број дана проведених у последњем рату, припадност борбеном или неборбеном сектору приказана по броју дана и припадности полицији или војсци.

Остали подаци су у посебном делу Регистра и могу бити објављени уз писани пристанак бранитеља.

Такав пристанак су већ дали министри бранитеља, одбране и полиције.

Објава регистра било је једно од предизборних обећања владајуће коалиције левог центра на челу са Социјалдемократском партијом, и председника Хрватске Иве Јосиповића који је још у кампањи обећао да учинити све за објављивање регистра да би се "вратио дигнитет Домовинском рату" и спречиле злоупотребе права ратних ветерана.

Број коментара 23

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи