Читај ми!

Грци опет штрајкују

Атина поново блокирана. Јавне службе у штрајку због владиних мера штедње. Не раде школе, банке и јавни превоз.

Грци су поново у једнодневном штрајку! Незадовољни су што се влада обавезала на додатне мере штедње и смањење јавне потрошње, како би добила кредит од европских поверилаца.

Премијер Антонис Самарас каже да ће идућа година бити преломна за економију Грчке, која је већ пет година у рецесији, али је уверен да ће бити забележени и први позитивни показатељи привредног раста.

Грци су изашли на улице Атине, а све јавне службе обуставиле су рад. Не функционише јавни превоз, не раде школе и банке. Болнице раде смањеним капацитетом и примају се само хитни случајеви.

Мере штедње нису решење, порука је коју по ко зна који пут шаљу влади. Она међутим не одступа од плана да око 27 хиљада грчких државних службеника пошаље на принудни одмор са смањеном платом, а онда им следи премештај у друге службе или отказ.

"Ово је наш глас отпора. Против смо владине политике која уништава јавне службе. Отпуштања су најболнија мера. Грчко друштво се распада због нове пореске олује, сталног смањења и зарада и пензија", каже представник Синдиката Костас Цикрикас.

Грци кажу да немају разлога за задовољство, иако су добили давно обећане 34 и по милијарде евра. Премијер је за разлику од њих оптмиста и поручује осиромашеним и незапосленим суграђанима да жртве нису биле узалудне.

"Држава је добила кредит, али ја тај новац никада нећу видети", каже једна грађанка Атине.

И економисти мисле као грађани и прогнозирају да ће идуће године пад бруто друштвеног производа износити до шест одсто. Институт за међународне финансије, који заступа интересе више од 470 финансијских институција у свету упозорава да криза у Грчкој није на измаку, и да су ризици да план међународне помоћи успе и даље високи.

"Ми смо жртве, а ова политика нас је довела до беде. Претресите џепове радника, тешко да ћете наћи евро", наводи један штрајкач.

Да не буде све црно побринула се америчка агенција "Стандард и Пурс". Одлучност европских лидера да сачувају грчко чланство у еврозони, била је довољан разлог да Грчкој подигну кредитни рејтинг и најаве да у наредним месецима неће бити промена.

Са дна лествице и такозваног селективног банкрота, Грчкој је рејтинг скочио за шест степени, што значи да има стабилну прогнозу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи