Читај ми!

Европска перспектива Балкана

Напредак Црне Горе у процесу приближавања Европској унији потврда је европске перспективе западног Балкана, изјавила у Бриселу висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон.

Црна Гора је на добром путу и њен напредак у процесу приближавања Европској унији (ЕУ) је потврда европске перспективе западног Балкана, рекла је у Бриселу висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон у разговору с потпредседником владе и шефом дипломатије Игором Лукшићем.

Ештонова је, како је саопштено из црногорске владе, оценила да је отварање преговора са ЕУ велики успех Црне Горе и охрабрила наставак реформских процеса.

Висока представница ЕУ честитала је Црној Гори отварање и затварање поглавља 25. које се односи на науку и технологију, истичући да је убрзани напредак Црне Горе позитиван притисак и за друге земље у процес проширења.

Лукшић је, како се наводи, поновио да чланство у ЕУ и НАТО остају главни спољнолитички приоритети нове Владе Црне Горе.

"Додатан мотив су позитивни догађаји који су обележили годину на плану интеграција Црне Горе у ЕУ и НАТО, али и овај којим је Црна Гора званично први пут отворила и затворила преговоре у поједином поглављу", рекао је шеф дипломатије Црне Горе.

Лукшић је навео да је јучерашње отварање и затварање поглавља 25. и то само неколико месеци након формалног почетка преговора потврда спремности Црне Горе за интензивнију фазу процеса европских интеграција.

Потпредседник владе оценио je да је Црна Гора свесна напретка, али и да успех процеса подразумева даље реформе на унутрашњем плану.

Лукшић је, како је саопштено, поздравио улогу коју Кетрин Ештон има на плану подстицања дијалога у региону, али и указао на спремност Црне Горе да и у наредном периоду доприноси јачању регионалне сарадње.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи