Читај ми!

Спор успорава евроинтеграције Хрватске?

Словенија неће ратификовати приступни уговор Хрватске са ЕУ уколико тужба против Љубљанске банке не буде затворена пред хрватским судовима, изјавио министар спољних послова Словеније Карл Ерјавец.

Словеначки министар спољних послова Карл Ерјавец рекао је да Словенија неће ратификовати приступни уговор Хрватске с Европском унијом уколико тужба против Љубљанске банке не буде затворена пред хрватским судовима.

Ерјавец не верује да би две трећине посланика у словеначком парлменту, колико је потребно за ратификацију тог уговора, било спремно да пристане на билатерално решење којим би Словенија преузела обавезу плаћања више од 200 милиона евра на име дела старе девизне штедње хрватских грађана у некадашњој Љубљанској банци Загреб.

Након медијских навода, према којима су словеначки преговарач Франце Архар и његов хрватски колега Здравко Рогић пронашли решење по којем би Словенија стару штедњу Љубљанске банке, као обавезу пренету на хрватске банке, отплаћивала 20 или 30 година без камата, Ерјавец каже да је то за Словенију неприхватљиво.

У емисији "Глобус" Радио-телевизије Словеније, он је открио да је после те објаве добио многе позиве од грађана који сматрају да би пристанак Словеније да сноси те обвезе био грешка, јер Словенија не може да плати оно што не дугује.

Упитан да ли долази до заоштравања односа с Хрватском и може ли се поновити блокада при њеном уласку у ЕУ, слична оној у приступном процесу у време бивше владе премијера Борута Пахора због граничног спора, Ерјавец је прецизирао да Словенија не блокира Хрватску и да, ако се говори о некој блокади онда Хрватска блокира саму себе, јер није повукла тужбе против Љубљанске банке.

Ерјавец сматра да је Хрватска та која жели у Европску унију и мора поштовати обвезе, самим тим и бечки Споразум о сукцесији који је важећи и за Хрватску.

Шеф словеначке дипломатије истиче да је претходна влада, за разлику од садашње, у други план током решавања питања с Хрватском ставила отворено питање Љубљанске банке и посветила се решавању граничног питања, а да ова влада и питање Љубљанске банке жели да реши пре уласка Хрватске у ЕУ.

"Не верујем да ће словеначки парламент ратификовати хрватски приступни уговор с Европском унијом уколико на одговарајући начин не решимо проблем Љубљанске банке", истакао је Ерјавец.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи