Читај ми!

Јосиповић: Сусрет с Николићем није могућ

Тренутно није могућ сусрет с Томиславом Николићем, рекао председник Хрватске Иво Јосиповић. Тај сусрет има смисла само ако можемо да пошаљемо неку добру поруку, рекао Јосиповић.

Председник Хрватске Иво Јосиповић изјавио је за Радио-телевизију Војводине (РТВ) да сусрет са председником Србије Томиславом Николићем тренутно није могућ и да је сад тешко рећи да ли би и кад могло бити тог сусрета.

"Наш сусрет има смисла само оног тренутка ако заједно можемо послати неку поруку, иначе је ефекат потпуно супротан и за српску и за хрватску јавност. Овог тренутка мислим да је боље да још мало тражимо путеве", рекао је Јосиповић у емисији Радар, приказаној вечерас на РТВ.

Напомињући да има више нивоа комуникације две државе, попут недавног састанка шефова дипломатија у Ирској, Јосиповић је истакао да ће постојеће активности у тој сарадњи сасвим сигурно бити настављене и подсетио да Србија и Хрватска имају чак и војни споразум, што не изненађује.

Оцењујући односе две земље, после избора Николића за председника Србије и након ослобађајуће пресуде Анти Готовини и Младену Маркачу, хрватски председник је нагласио да се не би смело дозволити да разлике, које се тренутно уочавају и приказују у јавности, прерасту у трајно стање и да односи између две државе нису питање једног тренутка.

Он сматра да ће "временом доћи до редефиниције тих односа према историји и да ће одређена историјска дистанца оставити више простора за, што бисмо сликовити назвали, заједнички уџбеник (историје)".

Говорећи о односима две земље према националним мањинама, Јосиповић је оценио да хрватско законодавство даје могућност боље партиципације, јер у тој земљи постоје резервисана места за представнике мањина, не само у Парламенту него и у јединицама локалне самоуправе.

Напоменувши да је реално и то треба рећи да је удео српског становништва у Хрватској већи него што је хрватског становништва у Србији, Јосиповић је нагласио да би државе требало да буду великодушне према мањинама, јер не угрожавају мањине наше државе већ су оне наше богатство.

Хрватски председник је рекао да је дошло до застоја у повратку српских избеглица у Хрватску, али је напоменуо да су објективно сада бољи услови за повратак, иако, како је оценио, услови живота у повратничким крајевима у Хрватској нису добри ни за Србе ни за Хрвате, пре свега због економских разлога.

Поводом обостраних тужби Србије и Хрватске за геноциде, поднетих пред Међународним судом правде, Јосиповић је кратко рекао да оне нису толико важне и да имају више емотивни карактер.

"Постоје одређена нереална очекивања и с једне и с друге стране. О томе владе одлучују, вероватно би се о тим стварима лакше разговарало да је клима нека друга, него ова сада. Оставимо то времену", казао је председник Хрватске.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи