Читај ми!

Отворени преговори са Црном Гором

ЕУ отворила прво поглавље у преговорима с Црном Гором, о науци и истраживању, али га одмах и привремено затворила, док трају припреме за преговоре о два кључна поглавља, о владавини права, темељним слободама, реформи правосуђа, људским и мањинским правима. Власти у Подгорици оствариле "суштински напредак" у реформама, поручио Штефан Филе.

Европска унија је у Бриселу отворила поглавље о науци и истраживању у преговорима о пријему Црне Горе. Претходно је Европска комисија обавила "дубинску процену" стања тог сектора у Црној Гори, саопштено је после састанка високих званичника ЕУ и заменика премијера Црне Горе Игора Лукшића, преноси агенција Бета.

Европска комисија није имала примедби на рад црногорске власти у науци и истраживању, па је то поглавље привремено затворено док трају преговори најпре о два кључна поглавља - 23 и 24 - о владавини права, темељним слободама, реформи правосуђа, људским и мањинским правима.

После заседња Међувладине конференције ЕУ-Црна Гора за стабилизацију и придруживање, европски комесар Штефан Филе је оценио да су власти у Подгорици оствариле "суштински напредак" у реформама и уграђивању правних прописа ЕУ у домаће законодавство и праксу.

Филе је указао на то да је Црна Гора прва земља кандидат за чланство која преговоре почиње поглављима која се тичу владавине права, правосуђа, основних слобода и борбе против корупције и организованог криминала.

Он је саопштио да је Европска комисија, у склопу претприступне помоћи управо одредила 21,3 милиона евра за јачање црногорског правосуђа и државне управе у кључним секторима изградње правне државе и сузбијање корупције и организованог криминала.

Европски комесар је рекао да је црногорски саговорницима предочио да су пред властима у Подгорици кључни изазови "успостављања независноог правосуђа и реформе Устава", у складу с препорукама Венецијанске комисије.

"Посебно смо истакли да од Црне Горе очекујемо упечатљив списак постигнутих резултата у борби против корупције и организованог криминала, и то у целом процесу: од истраге, суђења, заплене имовине до пресуда за криминал и дрогу".

Очекиван наставак структурних реформи

Филе је рекао и да "Црна Гора мора наставити структурне реформе, строго спроводити буџетску консолидацију, ојачати услове пословања да би се побошало стање у привреди и конкурентност, и подстакло запошљавање".

Посебно је указао на потребу да се нађе трајније решење за "сложену ситуацију произвођача алуминијума" у Црној Гори. 

Вицепремијер Лукшић је изјавио да ће Подгорица саставити акциони план реформи у секторима на које се односе поглавља 23 и 24. 

Филе је проценио да ће неколико година трајати преговори о тим поглављима, пресудним за успех процеса пријема Црне Горе у ЕУ. 

На питање новинара о томе како гледа на замерке Европској комисији што хвали Црну Гору док се тамо озбиљно крше права независних медија, а има и физичих напада на новинаре, комесар Филе је узвратио да ЕУ "сваку земљу процењује по њеним заслугама".

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи