Читај ми!

Бериша и Тачи на прослави у Скопљу

Албански и косовски премијери, Саљи Бериша и Хашим Тачи присуствовали у Скопљу централној манифестацији поводом 100. годишњице албанске државе и дана албанске заставе. Тачи је рекао да је "Косово данас независно", честитајући Бериши што Албанци имају две државе.

У Скопљу је одржана централна манифестација поводом 100. годишњице албанске државе и дана албанске заставе, којој су присуствовали албански и косовски премијери, Саљи Бериша и Хашим Тачи.

У дворани "Борис Трајковски" било је око 20.000 људи. У публици су се виделе само албанске црвено-црне заставе, а говорници, међу којима су били Тачи и Бериша, еуфорично су поздрављани. Превладавала је националистичка реторика, о достигнућима Албаније у протеклих 100 година, о независности Косова, о стању у коме се налазе Албанци у Прешеву, Македонији и деловима Грчке.

На почетку је интонирана химна Албаније, а манифестацији су из Макеодније присуствовали вицепремијер Муса Џафери и лидер владајуће странке ДУИ Али Ахмети.

Новинари који не знају албански језик тешко су пратити програм, јер није било превода.

Тачи је рекао да је "Косово данас независно", честитајући Бериши што Албанци имају две државе.

Он је, неколико пута еуфорично поздрављан, захвалио Албанцима у Македонији за подршку у "ослободилачком рату" и Македонији за признавање Косова као независне државу, додавши да и "Албанци у Прешевској долини треба да имају људска права према демократским стандардима".

Бериша, који је такође био бурно поздрављан, рекао је да су се "УЧК, ОНА, ОВПМБ борили са права Албанаца у региону, са идеалом за бољу државу, бољи Балкан, бољу Европу", наводећи да је "албански национализам - европски".

"Из Скопља идемо на Косово, слободно Косово, идемо без границе", рекао је Бериша.

Пре него су дошли на свечаност, Тачи и Бериша су положили цвеће на споменик бившем команданту ОВК Адему Јашарију, који недавно подигнут у скопском селу Радуша.

Марш орлова

У Скопљу је, поводом Дана албанске заставе, одржан "Марш орлова" који су организововали средњошколаци, студенати и професори. Учесници су носили заставе, певали националистичке песме о Великој Албанији и Косову, бацали бакље и петарде. Сам марш прошао је без инцидената.

Колона од неколико хиљада људи, одевених у "црвено-црну" боју албанске заставе, кретала се од насеља Чаир, у коме живи већина албанског становништва, до најстарије пијаце "Бит пазар".

На том месту је у присуству председника општине Чаир Изета Медзитија и министра за локалну самоуправу Невзата Бејтуа откривен споменик "Двоглави орао". Колона је затим продужила до тржног центра "Мавровка" где је виртуелна граница са општином Центар.

Прослави стогодишњице албанске заставе и државе претходило је више инцидената.

Како је саопштио МУП Македоније, у насељу Чаир у суботу поподне је већа група људи скинула македонску заставу и потом је запалила. Полиција је најавила истрагу о овом инциденту.

Нешто касније у насељу Ченто група од 30-ак људи претукла је неколико деце.

МУП није коментарисао етничку припадност учесника у овом инциденату али, према медијима, у групи су били етнички Албанци, а претучена деца су Македонци.

Јутрос је забележен инцидент у коме је запаљена застава Албаније на тржници у Гостивару, а осим заставе изгорео је и део робе изложен на тезги.

Медији су јавили и да су у Струги пронађени остаци албанске заставе, такође запаљене, али овај инцидент није био пријављен полицији.

Током посете македонског премијера Николе Груевског Тирани, Албанци су гађали његов аутомобил јајима и пластичним чашама а једна особа је, како је приказано на једном снимку на Јутјубу, запалила македонску заставу. 

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи