Читај ми!

Пуповац: Повратак у деведесете

Милорад Пуповац каже да Хрватска приступа ЕУ без решеног питања кривице за злочине и да је забринут за српско-хрватске односе, положај српске заједнице у Хрватској и демократизацију политичких вредности. Чини да смо се "вратили у деведесете ", додаје он.

После ослобађајуће пресуде двојици хрватских генерала пред Хашким трибуналом, Хрватска приступа Европској унији, а да није решено питање кривице за ратне злочине, изјавио је лидер Српског националног већа и посланик у Сабору Милорад Пуповац, изражавајући забринутост за односе Загреба и Београда.

"Хрватска јавност је одушевљена, јавност Србије шокирана, а ми смо негде у средини. Дубоко сам забринут за српско-хрватске односе, положај српске заједнице у Хрватској и демократизацију политичких вредности", нагласио је он у интервјуу бечком дневнику Стандард говорећи о последицама пресуде Хашког трибунала.

Пуповац је оценио да се у овом тренутку чини да смо се "вратили у деведесете године".

Он је указао да се чини бесмисленим суочавање са тамном прошлошћу деведесетих и политике тадашњег хрватског председника Фрање Туђмана, после ослобађајуће пресуде Трибунала Анти Готовини и Младену Маркачу.

"Пресуда није схваћена као слобода за два генерала, већ као ослобађање од кривице и победа оне политике од које се Хрватска дистанцирала од 2000", поручио је Пуповац.

Према његовим речима после ослобађања генерала Готовине, Маркача и Ивана Чермака, остало је отворено питање ко је крив.

"Зашто један рат за поновно успостављање граница, који је прерастао у велики злочин етничког чишћења треба да буде легитиман? За двојицу генерала је одлука добра, али за осећај правде то није", додао је председник Српског националног већа.

Пуповац је истакао да постоји мало разлога за оптимизам да би хрватски судови могли допринети расветљавању злочина над Србима.

"Последњих месеци су биле две пресуде, код којих је аргументовано да су оптужени били резервисти у отаџбинском рату", објаснио је Пуповац.

Он је додао да пресуда Хашког трибунала није "најгоре што се догодило српској заједници", пошто су протеривани, стригматизовани и изгубили посао, тако да они не постављају питање да ли су задовољни или не, већ да ли могу живети без страха.

На питање које последице по будућност може имати пресуда Хашког трибунала, он је одговорио да је 20 година провео верујући у другачију Хрватску, у којој могу заједно живети различити људи и у којој правда побеђује.

"Међутим, ако сада приступимо ЕУ доминантном логиком да је 'рат завршен' и да је тиме решено и питање ратних злочина, онда се етаблира канон. Тада неће само многи од нас живети разочарани већ и уз питање 'шта учинити са чињеницом да су се догодили злочини и да одговорни не да нису кажњени, већ ни осрамоћени", закључио је Пуповац.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи