Читај ми!

Грчка препоручује странцима да се одселе

Милион и по информативних летака биће подељено у циљу повећања повратка странаца из Грчке у земље порекла, наводи полиција. Међу 10,9 милиона становника Грчке живи и 1,5 милиона странаца.

Грчка полиција саопштила је да је штампала "1,5 милион информативних летака" које ће поделити досељеницима "у циљу повећања повратка странаца у њихове земље порекла".

Леци чије је штампање плаћено из фондова ЕУ, "биће подељени држављанима трећих земаља да би се обавестили о програму повратка у земље порекла у условима сигурности, достојанствено и без обавезе да нешто плате", саопштила је полиција.

Летак је на 13 језика: енглеском, француском, шпанском, албанском, руском, кинеском, арапском, бенгалском, курдском, фарсију, паштуу, урдуу или дару, а делиће се испред Управе полиције за странце у Атини.

Леци ће бити послати и општинским властима, као и дипломатским службама и фирмама у којима раде странци.

Од формирања нове коалиционе владе јуна ове године, на челу са конзервативцем Антонисом Самарасом, грчка полиција је појачала контролу миграната широм земље и депортовала 2.135 оних који су без докумената, што је изазвало реакцију неколико невладиних организација за људска права.

Организација "Хјуман рајтс воч" у августу је осудила полицијски лов у центру Атине на досељенике без папира, као "правно неоснован".

Уз погоршавање кризе у Грчкој ојачала је неонацистичка странка Златна зора која је направила политички пробој и ушла у Скупштину Грчке на посланичким изборима јуна, што је допринело повећању броја инцидената ксенофобичног насиља.

Двојица од 18 посланика те странке тужена су по службеној дужности због "уништавања туђе имовине" током напада на досељенике-уличне трговце.

Међу 10,9 милиона становника Грчке живи и 1,5 милиона странаца, од којих око 600.000 нема дозволу боравка.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи