Читај ми!

Усвојен буџет упркос протестима

Грчки парламент усвојио је буџет за 2013. годину, који предвиђа нова смањења пензија и зарада. Уочи гласања на главном атинском тргу Синтагма окупило се око 15.000 демонстраната.

Посланици грчког парламента, упркос масовним уличним протестима, усвојили су вечерас буџет за 2013. годину, који предвиђа нова смањења пензија и зарада. Нови буџет подржало је 167 посланика, док је 128 било против.

Усвајање буџета био је услов да власти у Атини добију помоћ од ЕУ и ММФ-а у износу од око 31 милијарде евра, како би спречиле банкрот.

Још један пакет мера штедње усвојен је прошле недеље, подсетио је Би-Би-Си.

Уочи гласања у парламенту, на главном атинском тргу Синтагма окупило се око 15.000 људи, носећи транспаренте као што је "ММФ напоље!".

Грчки премијер Антонис Самарас упозорио је раније да ће без новог зајма, Грчка већ у петак почети да троши и последње залихе новца.

Министри финансија еврозоне требало би да се састану у понедељак, а Самарас да отпутује у Брисел, где ће имати низ састанака.

Парламент Грчке је 7. новембра тесном већином одобрио програм мера строге штедње, који је неопходан да би Грчка добила преко потребну инострану финансијску помоћ и избегла банкрот.

Законодавци су изгласали смањење буџетских издатака, повећање пореза и мере које ће олакшати запошљавање и отпуштање радника.

Тај пакет строге штедње у висини од 13,5 милијарди евра претходио је закону о буџету за 2013. који је вечерас усвојен.

Грчка би тако требало да добије траншу од 31,5 милијарди евра од ММФ и Европске уније која јој је неопходна ради подршке домаћим банкама и за отплату дугова.

Аналитичари указују да ће министри финансија зоне евра моћи да на састанку у понедељак у Бриселу договоре продужење рока за остварење грчких буџетских циљева за две године, до 2016.

То ће, пак, омогућити Европској централној банци да такође предузме мере за помоћ Грчкој, а након тога ће бити могуће вратити се разматрању начина за смањење грчког дуга који ће највероватније премашити 190 одсто бруто домаћег производа у 2014.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи