Читај ми!

Пахор и Тирк у другом кругу

Бивши премијер Борут Пахор освојио је четири одсто више гласова од председника Данила Тирка у првом кругу председничких избора у Словенији, а ко ће од њих двојице бити нови шеф државе знаће се после другог круга, 2. децембра.

На председничким изборима у Словенији, ниједан од тројице кандидата није добио потребну натполовичну већину гласова, па ће се у другом кругу надметати актуелни шеф државе Данило Тирк и бивши премијер Борут Пахор.

На основу 99,9 одсто пребројаних гласова, Пахор је добио 40,02 одсто, Тирк 35,89, а Милан Звер, кандидат најближи влади Јанеза Јанше, 24,09 одсто гласова.

Други круг председничких избора одржаће се 2. децембра.

Тирк је након затварања биралишта у свом изборном штабу у Љубљани рекао да ће у наредне три недеље "урадити све како би се видела разлика између њега и противкандидата".

Он је, такође, нагласио да се залаже за "поштену државу", и додао да је "Словенија једина држава у Европи у којој је председник владе у кривичном поступку", алудирајући на процес који се у Љубљани води поводом случаја финске фирме Патриа, која је продала оклопна возила словеначкој војсци.

Тирк је навео да је сада завршено "прво полувреме", и позвао бираче да се одазову масовније у гласању у другом, јер "изборно учешће мора бити веће".

Противкандидат садашњем председнику у другом изборном кругу Борут Пахор, којег подржава странка Социјалних демократа, захвалио је бирачима из свог штаба на "изузетном поверењу" које су му данас указали.

"Порука свих избора је да смо заједно у стању превазићи све тешкоће и, такође, изнаћи пут из садашње економске кризе", рекао је Пахор.

 

Посланик у Европском парламенту Милан Звер је губитник ових избора, са најмањим бројем гласова бирача, и он није дао изјаву за јавност.

Према подацима Државне изборне комисије, излазност на изборима износила је 47,51 одсто од 1,73 милиона оних са правом гласа.

Коначни резултати избора биће познати до 23. новембра, после пребројавања преосталих гласова, као и гласова примљених поштом из иностранства.

Ово су пети избори за председника државе од самосталности Словеније.

Победу у првом кругу избора до сада је остварио само први председник Словеније Милан Кучан 1992. и 1997. године.

Садашњи председник Данило Тирк победио је на изборима 2007. године у другом кругу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи