Мађарска критикује Словачку

Шеф мађарске дипломатије Петер Балаш осудио одлуку словачких власти о забрани уласка председнику Ласлу Шољому у Словачку.

Министар иностраних послова Мађарске Петер Балаш критиковао је одлуку словачких власти о забрани уласка мађарском председнику Ласлу Шољому на прошлонедељну свечаност у словачком пограничном граду Комарну, оценивши да је тиме шеф мађарске државе доведен у "недостојно стање".

Мађарски председник је од стране владе у Братислави доведен у недостојно стање. Њему је, ни два сата пре најављене посете, забрањен улазак у Словачку, и то иако је председник већ био на путу. То што Словаци забрану уласка објашњавају разлозима забринутости за безбедност, на пример због могућих демонстрација, је погрешно", рекао је Балаш у интервјуу бечком дневнику "Стандард".

Шојом је био позван у петак на свечаност откривања споменика у Комарну, у Словачкој, првом мађарском краљу и свецу Сент Иштвану. Иако је дошао до пола моста на Дунаву, који спаја две земље, није ушао у Словачку, јер му словачко министарство иностраних послова није дозволило - из безбедносних разлога, због могућих демонсттрација.

Балаш је казао бечком листу да је, због тог догађаја позвао словачког амбасадора у Министарство спољних послова и да ће му предати протестну ноту.

"Желим објашњење за те догађаје. Истовремено су се Словаци позвали на одредбу ЕУ. Наше мишљење је да је то било правно погрешно", истакао је Балаш.

Мађарски министар је најавио да ће, заједно са другим партнерима у ЕУ, деловати како се тако нешто никада више не би догодило.

"Желимо одговарајућу промену закона ЕУ. Већ сам о томе информисао шефа шведске дипломатије и председавајућег ЕУ Карла Билта и писмено ћемо обавестити и све друге чланице ЕУ", најавио је он.

Балаш је истакао да мађарска влада није шовинистичка, нити националистичка, и да следи искрене намере према Словачкој.

Ја сам током моје посете у мају, без резултата, покушао да отворим ново поглавље у односима са Словачком. Словачка влада гради снажно на мржњи против Мађара. То је тамо политика владе. Ми за то нисмо партнери и не желимо да узвраћамо истим методама, већ желимо пронаћи излаз. Спољне околности, наше заједничко чланство у ЕУ и НАТО, требало би да подстакну добре односе", указао је Балаш.

Додао је да су све такве иницијативе Мађарске одбијене од актуелне словачке владе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи