Месић и Гутереш о повратку избеглица

Стјепан Месић и високи комесар УН за избеглице Антонио Гутереш разговарали у Загребу о проблемима повратка избеглица и решавању питања избеглих особа с подручја бивше Југославије.

Хрватски председник Стјепан Месић и високи комесар Уједињених нација за избеглице (УНХЦР) Антонио Гутереш разговарали су у Загребу о проблемима повратка избеглица и решавању питања избеглих особа с подручја бивше Југославије.

Гутереш борави у Загребу, на почетку петодневне турнеје по југоисточној Европи.

Месић је после сусрета изјавио како је "високи комесар свестан да Хрватска има проблеме због задужености, али да је питање избеглица и прогнаних за Хрватску и људско питање".

Месић је посебно нагласио да је то питање тема којом се његова земља може и жели бавити, као и да је за Хрватску важно да се избеглице врате у своје домове.

Хрватски председник је додао да Хрватска не може вратити станарска права избеглима, али да на други начин може збринути оне који се длуче на повратак у Хрватску.

Високи комесар Гутереш је изнео идеју о оснивању фонда за повратак избеглих и прогнаних на подручју бивше Југославије, у којем би учествовале Хрватска, Србија и БиХ, уз финансијску помоћ међународне заједнице, а који би се бавио решавањем стамбеног питања избеглих и њихове интеграције у друштво.

"Хрватска се својевремено носила с милион избеглица и на томе желим да јој честитам", рекао је Гутереш и додао да је охрабрен разговорима које је с хрватским представницима водио у Загребу, јер је "исказана спремност за одржив повратак избеглица".

Гутереш је истакао да "још увек постоји много тога што се може учинити по том питању у блиској будућности, а УНХЦР је спреман да помогне у решавању тог проблема".

Непосредно пре састанка са председником Месићем, Гутереш се састао са премијерком Јадранком Косор, а свој обилазак региона наставља посетом Сарајеву, где ће са представницима власти разговарати о истом проблему.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи