Пожари у Грчкој под контролом

Пошто је ветар ослабио, нема непосредне опасности од ширења пожара који су претили да захвате и друга предграђа Атине, саопштила грчка влада. Оптужбе да пожаре подмећу инвеститори који би да граде у областима које су проглашене зеленом зоном.

Грчка влада је саопштила да више нема непосредне опасности од ширења пожара који су претили да захвате и друга предграђа Атине, пошто је ветар ослабио, међутим, као и током пожара 2007. године, почињу оптужбе да пожаре подмећу инвеститори који би да граде у областима које су проглашене зеленом зоном.

"Интезитет пожара опада и подручје под контролом се повећава", преносе агенције изјаве ватрогасаца.

Грчке власти су саопштиле да је сада остао само један већи ватрени фронт.

Портпарол владе, Панос Ливадас, рекао је да је у пожарима досад изгорело више од 150 милиона квадратних метара шуме и обрадиве земље, укључујући и маслињаке, а да ће влада објавити мере о санацији када ватра буде стављена под пуну контролу.

Авиони из Француске, Италије и Кипра учествовали су у гашењу пожара, као и више стотина војника и ватрогасаца, пренели су светски медији.

Први пожар је избио у петак увече у шуми код села Граматико, североисточно од Атине. До јутра стигао је до села и убрзо до оближњих приградских места Варнавас и Маратон, који су били најугроженији.

Многи становници северних предграђа Атине провели су прошлу ноћ под ведрим небом. Становници једног од тих предграђа су чак били евакуисани јуче јер је снажан ветар дувао у правцу центра града.

У Грчкој је ових дана регистровано чак 70 пожара од којих су неки избили на острвима.

Иако је до сада изгорело на десетине кућа и евакуисано више хиљада људи, ове године није било жртава за разлику од 1997. када је живот изгубило 77 људи а једна шестина шума изгорела.

Стотине грчких ватрогасаца, уз помоћ хеликоптера и авиона неколико европских земаља борило се и данас са пожарима у предграђима Атине, која су бројни житељи напустили бежећи пред ватром која букти већ три дана.

У планинском Агиосу Стефаносу, на Пенделију, где је јуче ситуација била најтежа, пожар је савладан, а ватрогасци су јутрос успели дато исто учине и у предграђу Неа Макри, као и богаташком атинском предграђу Екалију и насељу Дау Пенделију, где се улажу велики напори да се спаси манастир Христа Пантократора.

Еколошка катастрофа

Други пожари, као онај на острву Скирос, као и у региону Ахаја, на западу Пелопонеза, су сузбијени, као и два пожара на острву Закинтос.

Ватрогасци гасе пожаре у близини града Каристоса, на оствру Евија, северозападно од Атине, и на острву Хиос, уз помоћ канадера.

Пожари у околини Атине представљају еколошку катастрофу, која би могла да наредних година отежа живот скоро петомилионском граду, оцењују стручњаци.

Грчка престоница већ има проблем са загађењем ваздуха, због мањка зелених површина, а уз повећање температуре, квалитет живота Атињана биће погоршан.

Префект региона Атине Леонидас Курис јуче је изјавио да су пожари "катастрофа за околину, без сумње најгора последњих година". Префектура је изнела процену да је од суботе изгорела махом стара четинарска шума на 15.000 хектара.

Пожар код Атине процењује се најтежим после оног који је у лето 2007. године опуштошио Пелопонез. Тада је погинуло 77 људи.

Грчка штампа данас оцењује да "власти нису научиле лекцију и нису предузеле основне мере превенције".  Влада је одбацила те оцене, а опозиција захтева ванредну седницу Парламента о пожарима.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи