Ватра се повлачи из атинских предграђа

Грчке спасилачке службе, после тродневне борбе са ватреном стихијом, обуставиле гашење пожара из ваздуха. Пожар се повлачи из атинских предграђа и букти још у оближњим шумама. Гашење ватре отежава ветар. Власти прогласиле ванредно стање и наредиле евакуацију 20.000 људи у предграђу Агиос Стефанос. Грчка затражила помоћ од ЕУ. Нема пријављених жртава.

Грчке спасилачке службе обуставиле су вечерас гашење пожара из ваздуха, а медији су саопштили да се пожар повлачи из атинских предграђа.

"Стална промена правца ветра распаљује ватру. Морамо да останемо мирни током ноћи", рекао је портпарол ватрогасне бригаде Јанис Капакис.

Грчке власти саопштиле су у међувремену да се пожар повлачи из атинских предграђа и букти још углавном у оближњим шумама.

Већ неколико дана ватрена стихија букти у околини Атине. Пожари још нису под контролом, изгорело је много кућа и више хиљада хектара шуме.

Власти у Грчкој су прогласиле ванредно стање у угроженом подручју и наредиле евакуацију свих 20.000 становника атинског резиденцијалног предграђа Агиос Стефанос.

Општински званичници издали су инструкције грађанима тог предграђа удаљеног око 23 километра северно од Атине да напусте своје домове, јер је до њега стигла ватрена стихија.

Репортер РТС-а из Грчке јавио је да је пожар изазвао праву еколошку катастрофу, јер је осим огромног појаса шума, зеленила, ниског растиња и маслињака у прах претворено на стотине фабричких постројења и магацина и излетничких кућа, а само натчовечански напори ватрогасаца спречавају да пламен дође до стамбених четврти.

У гашењу пожара учествује више од 500 ватрогасаца, на хиљаде волонтера, 15 авиона, 10 хеликоптера и 560 ватрогасних возила. На терену је ангажовано и више од 60 одсто свих расположивих снага Цивилне заштите.

Министарство поморства саопштило је да је припремило више бродова за евентуалну евакуацију становништва.

Пожари су захватили и делове брда Пентели, 16 километара од Атине, а ватрогасци настоје да спрече ширење пожара на друга, густо насељена подручја.

Стотине становника угрожених области придружило се ватрогасним екипама у гашењу пожара, а поново је активирана и противпожарна авијација.

"Суочени смо са тешким искушењем. Ватрогасна служба чини надљудске напоре", рекао је грчки премијер Костас Караманлис.

Грчки премијер хеликоптером је обишао подручја захваћена пожаром и заказао хитан састанак владе, пошто су метеоролошке службе објавиле да ветар неће престати до понедељка, што ће знатно отежати посао ватрогасним службама.

Формиран је кризни штаб који је у сталном заседању, у коме је премијер Караманлис, министар унутрашњих послова, министар за просторно планирање, директор полицијске управе и припадници свих родова војске.

Грчка затражила помоћ од ЕУ

Влада Грчке затражила је помоћ од чланица Европске уније, а данас би, према речима званичника ватрогасне службе, у земљу требало да стигне пет авиона за гашење пожара из Италије, Француске и Кипра.

Грчки званичници су саопштили да је ватра захватила предграђа Антус, Палини, Пикерми и Дионисос, а да поједини мештани тих подручја не желе да напусте имања, пружајући помоћ ватрогасцима у гашењу.

Власти су евакуисале две велике дечје болнице, кампове и куће у оближњем селу, као и у предграђима на ободу престонице, засутим пепелом.

Заменик командира ватрогасне службе Стелиос Стефанидис рекао је да до данас нису пријављене жртве пожара.

Стефанидис је додао да су метеоролози за данас најавили ветар брзине од 50 километара на час. Навео је, такође, да ветар подиже густу прашину, што отежава гашење ватрене стихије.

Становници сматрају да је пожар подметнут, да би у околини Атине била изграђена депонија смећа.

Широм Грчке избило је 65 шумских пожара, а државни тужилац затражио је покретање истраге о узроцима стихије.

Опозициони лидери критикују владу и постављају питање како је могуће да земља која је пре само две године доживела незапамћену катастрофу у пожару и трагедију када је 64 људи страдало, поново себи могла да дозволи да дође у сличну, драматичну ситуацију.

Ватрени фронт широк 15 километара

Пожар је избио у петак, надомак села Граматикос, 40 километара североисточно од Атине, а ношен јаким ветром, проширио се на суседна села Варнавас и Маратон и северна предграђа престонице.

Према проценама ватрогасаца, пожар је захватио површину од укупно 15 километара.

О томе колико је стање било драматично, сведочили су и панични позиви становника Граматикоса за помоћ који су упутили званичницима у Атини, и то путем медија, захтевајући брже реакције.

До сада је изгорело више од 20.000 ари борове шуме и маслињака, а уништени су бројни приградски магацини и фабричка постројења, али још увек нема података о људским жртвама, нити званичних извештаја о причињеној материјалној штети.

Премијер Грчке Костас Караманлис подржао је све учеснике у покушајима да се пожар стави под контролу, наглашавајући да је основни приоритет живот и здравље грађана са угрожених подручја.

У току летње сезоне пожари се у Грчкој често дешавају. У најсмртоноснијој ватреној стихији 2007. године на острву Евија и јужном делу полуострва Пелопонез страдале су 64 особе. Грчка сваке године израђује национални план за спречавање пожара који су ипак последњих година све чешћи.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи