Пожар пред Атином

Проглашено ванредно стање у источној области Атике, због пожара који, ношени снажним ветром, бесне у близини грчке престонице. Пожаре је тешко контролисати, јер захватају територију са много шумског растиња. Становништво у паници покушава да спаси имовину, упркос упозорењима о напуштању угрожене територије. Ватрени фронт широк 15 километара.

Стотине шумских пожара бесне широм Грчке, а надомак Атине горе читава насеља. Становници града траже бржу акцију гашења ватрене стихије. Како јавља репортер РТС-а, постоји опасност да се пожари прошире на три оближња села а информација о жртвама за сада нема.

Упркос упозорењима да морају да напусте угрођене територије, становници у паници покушавају да спасу имовину.

Ношен снажним ветром, пламен се током ноћи проширио на стамбене квартове, око 40 километара од грчке престонице, где су изгореле најмање две куће, саопштили су полицијски извори.

Генерални секретар у Одељењу за ургентне ситуације у Министарству унутрашњих послова прогласио је у подне ванредно стање у источној области Атике.

Пожар је избио синоћ надомак села Граматикос, североисточно од Атине, и до јутарњих сати је стигао до кућа, а проширио се до оближњих села Варнавас и Маратон, који су у овом тренутку најугроженији.

О томе колико је стање драматично, сведоче и панични позиви становника Граматикоса за помоћ који су упутили званичницима у Атини и то путем медија захтевајући брже реакције.

До поднева, ватром је захваћено најмање 11 километара територије, а "ватрени фронт" је, како јавља репортер РТС-а из Атине, до вечери достигао ширину од чак 15 километара.

Олујни ветар отежава гашење пожара

Пожар је веома тешко контролисати јер захвата територију на којој су шуме прошаране насељима, изјавио је шеф ватрогасаца. До сада је изгорело више од 20.000 ари борове шуме и маслињака а уништени су бројни приградски магацини и фабричка постројења.

Надлежни су позвали становништво из свих села да се хитно евакуише. Око 150 ватрогаса, уз употребу око 30 авиона и хеликоптера, и 20 водених пумпи покушава да обузда пожар, јављају грчки медији.

У акцију гашења пожара укључено је и више стотина припадника војске и полиције. Због јаког олујног ветра, њихови напори додатно су отежани, а метеоролози предвиђају да ће ветар ослабити тек током вечери.

Премијер Грчке Костас Караманлис подржао је све учеснике у покушајима да се пожар стави под контролу наглашавајући да је основни приоритет живот и здравље грађана са угрожених подручја.

Атина је јутрос осванула под густим облаком дима који се током дана увећава. Медији извештавају да је реч о четири пожара који су се стопили у један.

Међутим, Државни тужилац већ је подигао је оптужницу против неидентификованих лица због основане сумње да је пожар намерно изазван, јер се сматра да је ватра заправо кренула са места које је било предвиђено за градску депонију што је изазивало негодовање грађана.

У току летње сезоне пожари се у Грчкој често дешавају. У најсмртоноснијој ватреној стихији 2007. године на острву Евија и јужном делу полуострва Пелопонез страдале су 64 особе. Грчка сваке године израђује национални план за спречавање пожара који су ипак последњих година све чешћи.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи