БиХ тешко у ЕУ 2014. године

Преоптимистично је очекивати да БиХ постане члан ЕУ до 2014. године, рекао високи представник у БиХ Валентин Инцко. Босанци ће морати све више "да стоје на сопственим ногама" и да буду отворенији за компромис.

Високи представник међународне заједнице у Босни и Херцеговини Валентин Инцко изразио је сумњу да би Босна, као што је некада мислио, могла приступити Европској унији 2014. године.

"Преоптимистички је очекивати да то буде 2014. године. Али био би леп симбол када би Босна и друге земље Балкана на стоту годишњицу атентата у Сарајеву и почетка Првог светског рата могле приступити ЕУ", објаснио је Инцко у интервјуу бечком дневнику "Стандард".

"Услови ЕУ су конкретнији него што се мисли и стратегије за приступање су јасне. Такође и за визну либерализацију постоје јасни критеријуми за све. Од 174 тачка БиХ је испунила око 150, и полазим од тога да ће и преостале задатке у том погледу моћи да испуни до јуна 2010. године", истакао је Инцко.

Говорећи о судбини канцеларије високог представника (ОХР) Инцко је подвукао да ће доћи до транзиције од ОХР ка појачаној канцеларији специјалног изасланика ЕУ.

"О конкретним роковима транзиције одлучиће Савез за имплементацију мира средином новембра. Тренутно имам оба мандата, и као изасланик ЕУ имам 30 службеника, а временом ће тај број бити повећан на око 80. Могло би, међутим, бити и одлучено да се функција ОХР продужи. Али се већина чланица ЕУ залаже за затварање ОХР", указао је аустријски дипломата.

"Босанци ће морати све више да стоје на сопственим ногама и да буду отворенији за компромис. Мислим да је време да се размисли да ли би Босна без ОХР могла пронаћи свој пут. Високи представник не може остати вечно. Међународно присуство ће остати још дуго, али у улози посредника", нагласио је Инцко.

"БиХ никада неће бити централизована држава. Надам се, међутим, да ће упркос компликованим структурама доћи до већег просперитета. Исто тако се не може искључити да ће се актери договорити и поједноставити структуре."

Када је реч о бонским овлашћењима високи представник је упозорио да, и у случају да она буду укинута, изасланик ЕУ ће и даље имати могућности санкционисања, као што је заустављање пројеката Уније, увођење виза за поједине политичаре или замрзавање њихових рачуна.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи