Инцко укинуо казне бившим функционерима СДС-а

Високи представник у БиХ Валентин Инцко укинуо санкције некадашњим функционерима СДС-а, које је пре пет година сменио Педи Ешдаун, уз образложење да су опструисали спровођење мира у БиХ. Опречна реаговања политичара у БиХ.

Високи међународни представник у Босни и Херцеговини Валентин Инцко укинуо је санкције Драгану Калинићу, Саву Крунићу, Јову Космајцу и Немањи Васићу, који су смењени пре пет година уз образложење да су опструисали спровођење мира у БиХ, саопштено је из Канцеларије високог представника у Сарајеву.

Калинић, Крунић, Космајац и Васић су у јуну 2004. године, одлуком тадашњег високог представника Педија Ешдауна, смењени са функција које су обављали, као и са функција у политичким странкама.

Калинић је био председник парламента РС и председник Српске демократске странке (СДС), Крунић је обављао функцију директора "Шума", Космајац директора Фонда пензионо-инвалидског осигурања, а Васић је био директор "Путева РС". У то време је смењено 59 функционера, углавном СДС-а.

"Ова одлука је део процеса који је покренуо високи представник у марту 2005. године. Укидање санкција не утиче на било који судски поступак који се против ових лица евентуално води, нити укидање забране доводи у питање валидност првобитне одлуке", пише у саопштењу и додаје се да се одлуком наведени појединци не враћају на функције на којима су се налазили у време када су смењени.

У саопштењу се подсећа да су, од када је процес ревидирања започео, санкције су укинуте у 52 појединачна случаја.

"Смена некооперативних званичника са јавних функција је ванредна мера која је била потребна како би се елиминисале главне политичке и институционалне препреке за имплементацију Дејтонског мировног споразума", каже се у саопштењу и додаје да се показало да је та стратегија деловала.

У саопштењу се истиче да високи представник неће оклевати да смени ове или било које друге појединце за које се установи да опструишу имплементацију Дејтонског мировног споразума, нарочито сарадњу у погледу питања везаних за Хашки трибунал, или да пружају помоћ лицима оптуженим за ратне злочине.

Опречна мишљења поводом Инцкове одлуке

Високи функционер Савеза независних социјалдемократа Рајко Васић изјавио је да је Инцко одлуком да рехабилитује бившег лидера СДС-а Драгана Калинића покушава пореметити политички сцену у Републици Српској.

"Играјући на Калинића и неке пропале политичаре не може се ништа учинити, већ ће им се путем изборног инжењеринга набавити два до три посланика ако се одлуче на формирање некаквих малих странака, што је Калинићев крајњи домет", рекао је Васић за Радио-телевизију РС.

Васић је оценио да је таква одлука међународне заједнице "потпуна импровизација", додајући да су међународни представници и даље дужни да образложе зашто су одређени политичари смењени, а потом враћени на политичку сцену.

Лидер Партије демократског прогреса Младен Иванић рекао је да већ дуже време трају најаве да ће ОХР, како му се буде ближио крај мандата, укидати санкције које је раније наметнуо одређеним политичким личностима, због чега Инцкова одлука није изненађење.

"Надам се да ће тај процес трајати и даље и да ће и остали смењени врло брзо бити ослобођени санкција", казао је Иванић.

Наводи да враћање Драгана Калинића и осталих смењених функционера СДС-а у политички живот неће довести до турбуленција на политичкој сцени РС, додајући да је "добар део њих завршио своју политички каријеру".

Функционер Странке демократске акције Шемсудин Мехмедовић оценио је да је враћање Калинића у политички живот "добар потез" јер на политичкој сцени у БиХ "недостаје озбиљних политичара какав је Калинић".

"Једини минус је био тај што је био у пакету са осталим СДС-овим кадровима", навео је Мехмедовић.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи