Нове оптужбе на рачун Месића

Католички свештеник у пензији у говору испред цркве Госпе Врпољачке назвао сатанама "оне који желе да уклоне крст из државних институција", алудирајући на председника Хрватске Стјепана Месића.

Католички свештеник у пензији Маринко Козина у проповеди испред цркве Госпе Врпољачке неколико пута назвао сатанама "оне који желе да уклоне крст из државних институција", јасно алудирајући на председника Хрватске Стјепана Месића.

"Аке ме сутра стрпају у затвор, ићи ћу тамо и биће ми драго. За дом и Хрватску, увек спреман!", почео је говор Козина, и замолио звонаре да утишају звона, јер нису они "Месић па да му не дају да говори".

Пензионисани католички свештеник је рекао да крст "смета онима који су остаци злочиначког комунистичког система" и додао да је комунизам најгори облик фашизма.

"Коме смета крст, то је најјаснији знак сатанизације власти. Сваки егзорциста најпре иде с крстом у руци, па моли молитву егзорцизма над онима који су опседнути. Они који се боре против крста нису нормални људи, него ђаволи", рекао је Козина, а пренео хрватски Интернет портал.

Козина је упозорио вернике да пазе за кога ће гласати на следећим изборима.

"Добро размислите коме ћете дати глас на следећим изборима. Не онима који су гробари Хрватске, него онима који ће омогућити живот, просперитет и бољу Хрватску", закључио је проповед Козина.

Крст изазвао поделе

Председник Хрватске Стјепан Месић изазвао је незадовољство неких кругова Католичке цркве и појединих политичара захтевом да се крст уклони из државних установа.

Недавно је главни уредник "Гласа концила" Иван Микленић, пишући какав би нови председник Хрватске требало да буде, индиректно назвао Месића психички неуравнотеженом особом, али се црква оградила од увреда на рачун Месића.

Иницијатива Месића изазвала је оштру поделу у хрватској јавности.

Потпредседник ХДЗ-а и кандидат странке за председника Андрија Хебранг истакао је да је Хрватска секуларна држава, али да "то не значи да људи не смеју истицати верске симболе у својим канцеларијама".

Хебранг у својој канцеларији држи кип Богородице. "Она ми је, као и свим хрватским бранитељима, помогла да успешно завршимо Домовински рат", рекао је тада Хебранг, и додао да ти симболи никог не вређају и да их се Хрватска неће одрећи.

Са друге стране, Дамир Кајин из ИДС-а рекао је да нису спорни крстови у болничким собама, иако сви који се лече нису католици, али да тамо где се води јавна политика - у школи, полицији, војсци и канцеларијама, крстовима није место јер се тако шаље порука да је "у војсци или на суду пожељан једино онај ко је римокатолик".

Опозиционе Социјалдемократска партија, Хрватска народна странка и Истарски демократски сабор подржавали су Месића, истичући да је качење верских обележја по зидовима државних установа противно уставу, као и да би било боље да се тамо позабаве митом и корупцијом.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи