Новинарима забрањено извештавање

Словеначки суд забранио новинарима листа "Дневник" да извештавају о наводној корупционашкој афери једног италијанског бизнисмена, под претњом казне од 50.000 евра. Новинари осуђују забрану писања.

Суд у Љубљани је забранио новинарима листа "Дневник" да извештавају о италијанском бизнисмену Пјерпаолу Ћеранију, под претњом казне од 50.000 евра.

Судија окружног суда у Љубљани, Катарина Новшак Каплан, је привременом одредбом забранила словеначком листу "Дневник" да извештава о италијанском бизнисмену Пјерпаолу Ћеранију, који је недавно, од бившег председника управе пословне групе "Пивоварна Лашко" Бошка Шрота купио власнички удео у његовом предузећу "Колонел", које је власник "Инфонд Холдинга".

Како је "Инфонд Холдинг" један од власника пословне групе "Пивоварна Лашко", Ћерани је на тај начин, посредно, дошао и до власништва у предузећима у којима је Пивоварна Лашко један од власника - листовима "Дело" и "Вечер",  Меркатору,  Пивоварни Унион и  Јадранској пивари.

Према писању словеначких медија, Ћерани је тада купио "пола Словеније", а лист "Дневник" се позабавио откривањем пословне биографије до тада у Словенији непознатог бизнисмена Пјерпаола Ћеранија, откривши да се за његово име у суседној Италији везују бројне афере.

У образложењу одлуке судија, Катарина Новшак Каплан рекла је да "писање о Ћеранију, у одређеном контексту, буди сумње у Ћеранија и смањује поверење у то да је његов рад поштен, које ће бити скоро немогуће поновно успоставити ако 'Дневник' настави са таквим понашањем".

Новинари осуђују забрану писања

Председник Удружења новинара Словеније Грегор Реповж оценио је да је одлука суда да љубљанском "Дневнику" забрани писање о наводној корупционашкој афери једног италијанског бизнисмена "у суштини смешна".

"Одлука је у бити смешна јер је у време и у друштвеном уређењу државе у којој је донета тако невероватна, тако изван времена и  демократије", рекао је Реповж.

Одговорни уредник листа Али Зердин оценио је да је реч о финансијској претњи додајући да лист поседује информације од великог значаја за словеначку јавност, али да ће морати да сачека на њихово објављивање.

Зердин се запитао "какво је законодавство, које допушта могућност привремене или трајне забране извештавања о стварима које су несумњиво у најширем јавном интересу и о лицима која држе власничке узде у најважнијим привредним предузећима у држави".

Стручњак за медијско право Јуриј Журеј рекао је за данашњи број "Дневника" да је слична забрана писања дозвољена када друштво жели да заштити децу или приватност породице, али и додао да заштита угледа и части јавних личности само ретко испуњава критеријуме на начин, који дозвољава претходну цензуру.

"Морамо бити отворени, говоримо наиме о дозвољеној, али и поред тога још увек цензури", рекао је Журеј.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи