Читај ми!

Захтев за одликовање и у БиХ

Председништву БиХ и Милораду Додику, упућена иницијатива да се Срђан Алексић одликује у складу са законима о одликовањима БиХ и Републике Српске. Захтев упутио Демократски омладински покрет. Алексића је поводом Дана државности Србије недавно одликовао председник Србије Борис Тадић.

Демократски омладински покрет упутио је иницијативу Председништву БиХ и Милораду Додику као председнику Републике Српске да се Срђан Алексић одликује у складу са законима о одликовањима БиХ и РС.

Иницијатива се односи на то да Председништво БиХ постхумно Требињцу Алексићу додели Орден слободе БиХ, који је предвиђен за дело храбрости, а дефинисан је Законом о одликовањима БиХ.

Исто се односи и на иницијативу која је упућена у кабинет председника РС Милорада Додика, да се Алексићу додели одликовање Крст милосрђа који је предвиђен за дело спасавања људских живота и храбрости.

Демократски омладински покрет је организација која окупља младе из целе БиХ и сматра да је дело спасавања људског живота у најтежим временима, путоказ који треба следити, а Алексић се жртвовањем свог живота за спасавање туђег, може сврстати у највеће хероје најтежих дана ове државе.

"Надамо се да ће Председништво БиХ и председник РС разматрати ову иницијативу, посебно узимајући у обзир што је упућена на основу законских аката и у складу да њима, те да ће грађани БиХ, а посебно млади људи следити идеју Алексића, а то је поштовање достојанства и живота сваког човека, без обзира на националност или веру", наводи се у иницијативи.

Алексића је поводом Дана државности Србије недавно одликовао председник Србије Борис Тадић Орденом за храброст.

Срђан је погинуо бранећи свог друга, суграђанина Бошњака. Умро је 27. јанура 1993. године.

О херојском чину Срђана Алексића РТС је снимио документарни филм 2007. године.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи