Читај ми!

Грчка пред банкротом?

Кредитни рејтинг Грчке на предбанкротном нивоу, саопштила агенција "Мудис". Све три рејтинг агенције снизилe суверени кредитни рејтинг Грчке, упркос чињеници да је Атини одобрена прва транша новог спасоносног зајма ЕУ за намиривање дужничких обавеза.

Америчка рејтинг агенција "Мудис" снизила је суверени рејтинг Грчке на најнижи могући ниво - предбанкротни ниво "Ц", са претходног "Ца", објављено је у Њујорку.

"Мудис" је трећа кредитна агенција која је крајем прошлог и почетком овог месеца снизила суверени кредитни рејтинг Грчке, упркос чињеници да је Атини ове седмице одобрена прва транша новог спасоносног зајма ЕУ за намиривање дужничких обавеза, преноси Ројтерс.

Почетком ове седмице је и агенција "Стандард енд пурс" такође снизила рејтинг Грчке до нивоа "селективног банкрота", а прошле недеље се огласила и трећа рејтиншка агенција " Фич" која је такође умањила грчки кредитни рејтинг.

Земље чланице ЕУ су 21. фебруара одлучиле да прихвате нови план финансијске помоћи Грчкој како би ова земља избегла банкрот и тиме довела у опасност целу еврозону.

План ЕУ предвиђа, између осталог, отпис грчког дуга у вредности 107 милијарди евра и одобравање новог зајма од 130 милијарди евра.

У Атини је раније најављено да ће представници међународних кредитора убудуће стално надлегати како грчка влада извршава преузете обавезе, посебно поводом најављених нових мера штедње у јавном сектору.

Грчка дугује иностраним повериоцима више од 350 милијарди евра и без обилне стране финансијске подршке би, према мишљењу међународних економиста, сигурно банкротирала.

Наплата пореза уз рачун за струју

Истовремено, Врховни управни суд Грчке је пресудио да је у складу са Уставом контроверзни закон о наплати ванредног пореза на некретнине преко рачуна за струју, који је Влада увела 2011. године.

Извор из тог суда рекао је агенцији АП да је у одлуци такође наведено да је искључивање струје онима који не измире такве рачуне, неуставан акт.

Наплата додатног пореза на некретнине преко рачуна за струју изазвала је гнев грађана и протесте запослених у електро-привреди који су штрајковали одбијајући да раде посао порезника.

Неколико удружења и невладиних организација поднело је у новембру прошле године Врховном управном суду захтев за оцену уставности. 

Одлука је данас, како наводи извор АП, донета великом већином гласова. Извор из суда инсистирао је на анонимности, јер одлука још није званично саопштена.

Грчка влада је, захваљујући закону који је омогућио убирање пореза на некретнине преко рачуна за струју, само прошле године прикупила додатне две милијарде евра у буџет.

Тај ванредни, једнократни порез, за који је речено да ће се поново наплаћивати ове године, заснива се на површини/величини и старости некретнине и на просечној вредности некретнина у крају у којем се налази опорезована имовина.

Тај порез не уважава имовинско стање или приходе пореског обвезника који на личне или породичне приходе плаћају основни, годишњи порез који обухвата и редован порез на некретнине.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи