Читај ми!

Притвор због злочина у Медачком џепу

Двојици бивших хрватских војника одређен притвор због ратних злочина у Медачком џепу 1993. године. Тројица ухапшених пуштена кућама.

Јосипу Крмпотићу и Велибору Шолаји који су с још тројицом бивших припадника једнице "Вукови" Хрватске војске ухапшени због ратних злочина над српским цивилима и заробљеницима у Медачком џепу 1993. године, Жупанијски суд у Загребу одредио је једномесечни притвор.

Преостала тројица, који су ухапшени јуче када и Крмпотић и Шолаја, пуштени су кућама.

Шолајин адвокат Ненад Шкаре изјавио је новинарима да је Жупанијски суд прихватио захтев жупанијског тужилаштва за одређивање притвора Крмпотићу и Шолаји због опасности од утицаја на сведоке.

Крмпотићев адвокат Велимир Дошен каже да разлога за одређивање притвора нема, јер је дело почињено пре 19 година, па је у том времену и могао утицати на сведоке и контактирати с њима.

"Пред хашким истражиоцима дали смо на исте околности и исцрпну одбрану и пре седам година, а за тај поступак су већ процесуирани одређени људи и он је завршен", рекао је Дошен.

Дошен је рекао да се Крмпотић терети за два кривична дела ратног злочина, а због тајности поступка, није могао рећи о чему је реч, осим да је Крмпотић негирао тврдње против њега.

Државно тужилаштво саопштило је да постоји основана сумња да је првоосумњичени Крмпотић починио кривично дело ратног злочина против ратних заробљеника, а да су обојица починила кривична дела ратног злочина против цивилног становништва.

Након данашњег испитивања петорице ухапшених, тужилаштво је по неслужбеним информацијама, на слободу пустило Ивана Јурковића, Милана Томљановића и Божидара Петија.

На подручју Медачког џепа, односно више села код Госпића, од 9. до 17. септембра 1993. у борбама и ликвидацијама је убијено стотинак Срба. Већина су били војници, али је на бруталан начин побијено и преко 30 цивила, чија сва имена нису ушла у оптужницу, као и шест ратних заробљеника.

У селима је уништено и неколико стотина кућа и других објеката, тако да у њима од предратних 600 сада живи мање од десет људи.

За злочине по командној одговорности на шест година осуђен командант Девета гардијске бригаде генерал Мирко Норац, коме је казна обједињена са казном од 12 година затвора због злочина над српским мцивилима у Госпићу 1991. и одређена јединствена казна од 15 година. Након што је Норац одслужио две трећине казне, у новембру 2011. пуштен је на слободу.

Рахим Адеми је ослобођен јер је имао сужена овлашћења због паралелне линије командовања, коју је у име тадашњег начелника Главног штаба Јанка Бобетка, кога је Хаг такође оптужио за злочин, водио адмирал Даворин Домазет Лошо.

Осумњичени Крмпотић и Шолаја били су сведоци на суђењу госпићкој групи, односно Норцу, Тихомиру Орешковићу и Стјепану Грандићу за масовне ликвидације Срба по Госпићу и оближњем Перушићу 1991. и 1992. године. Крмпотића су 2003. испитивали и хашки истражиоци. Суђење за Медачки џеп Хашки суд препустио је хрватском судству.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи