Заједнички против непогода

Премијери држава у региону договорили се у Бања Луци о сарадњи у спречавању могућих последица елементарних непогода. Мирко Цветковић рекао да скуп шаље позитивну поруку са ових простора.

У Бањалуци су премијери из региона разговарали о сарадњи у области управљања ванредним ситуацијама.

Усвојено је шест закључака, којима се подржавају надлежна министарства, институције и електропривреде да координирано раде на превенцији евентуалних поплава. Подржано је одржавање заједничких састанака и јачање регионалне сарадње.

На иницијативу председника Владе Републике Српске Александра Џомбића, на састанку су били премијери Србије, Црне Горе, изасланик председника хрватске владе, премијер Федерације и председавајући Савета министара БиХ.

Иако је закључено да након снежних падавина које су паралисале читав регион сада нема опасности од поплава, јер су водостаји ниски, први људи извршне власти у региону сматрају да треба реаговати како би убудуће ублажили последице елементарних непогода.

Договорено је да ове године буде одржана министарска конференција, на којој ће бити потписани протоколи о сарадњи у условима елементарних непогода.

"Учесници састанка су сагласни да је потребно одмах именовати представнике који ће координирати све активности и о томе одмах обавештавати владу", прочитао је један од закључака Александар Џомбић, председник Владе РС.

За премијера Србије Мирка Цветковића закључци афирмишу потребу да се заједнички ради што је, каже, позитивна политичка порука са ових простора.

"Да се сарађује, да се исказује солидарност једних према другима, и то јесте једна позитивна политичка порука" рекао је Мирко Цветковић.

"Ово је још један доказ да су суседи приоритет и самим својим присуством смо показали да те добре суседске односе негујемо и даље ", речи су Вјекослава Беванде, председавајућег Савета министара БиХ.

Разговарано је и о сарадњи у другим областима, предност кажу треба дати инфраструктурним пројектима од заједничког значаја и привредним активностима, посебно када је реч о наступу на европским тржиштима.

"Ово је добра прилика да се отвори још један читав низ питања, која могу имати развојни карактер, што може бити питање посебних окупљања", сматра Игор Лукшић, председник Владе Црне Горе.

"Верујем да уз оне обавезе које ћемо имати у ЕУ, једнако ћемо бити добар сусед и помагати једни другима", речи су Ранка Остојића, министра унутрашњих послова Хрватске.

Улазак Хрватске у ЕУ успех је читавог региона, Србија би ускоро требала добити статус кандидата. На путу ка ЕУ добро напредује и Црна Гора. Зато се у БиХ надају да ће ускоро поднети апликацију за добијање статуса кандидата.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи