Јосиповићево извињење Јеврејима

Одговорност Хрватске је да се сећа холокауста и спречи сличне злочине у будућности, рекао хрватски председник Иво Јосиповић у Кнесету. Јосиповић се извинио због улоге своје земље у злочинима над Јеврејима у Другом светском рату.

Председник Хрватске Иво Јосиповић извинио се, у обраћању Кнесету у Јерусалиму, за улогу своје земље у злочинима почињеним над Јеврејима у Другом светском рату.

"Морамо погледати у своја срца и сагледати најмрачнију мрљу у нашој историји. Овде сам, стојим пред парламентом јеврејске државе и што је важније испред људи рођених у Хрватској и недвосмислено се извињавам и тражим опроштај за све преживеле у холокаусту и све жртве", казао је Јосиповић.

Хрватски председник је, такође, подсетио на изјаву свог претходника Стјепана Месића.

"Пре неколико година мој претходник је изразио дубоко жаљење за злочине почињене над Јеврејима у Другом светском рату у Хрватској", рекао је Јосиповић.

Хрватски председник је навео да је одговорност његове земље да се сећа холокауста и спречи сличне злочине у будућности.

"Увек се морамо сећати и наставићемо да живимо заједно са жртвама. То је наша одговорност, како би наша деца знала шта је добро и шта је зло. Ја сам у потпуности убеђен да ће амандмани о закону о компензацијама, који ће бити ускоро донети, укључити и преживеле у холокаусту, појединце, њихове наследнике или локалне заједнице", поручио је Јосиповић.

Хрватски председник је говорио и о будућим везама између две земље и потреби да се постигне мир са Палестинцима.

"Две речи којима сам се враћао током ове посете су мир и сарадња. Мир за Израел, мир за Палестину", рекао је Јосиповић.

Председник Кнесета Рувен Ривлин је у свом говору истакао да се "у овим важним данима, у којима Хрватска тежи одлучно да оснује демократске и либералне вредности, Хрватска односи према прошлости храбро".

Први човек израелског парламента је оценио да су везе између две земље настале као резултат директног и храброг погледа у прошлост и поштеног прихватања прошлости.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи