Милан Шпановић изручен Хрватској

Велика Британија изручила је Хрватској Милана Шпановића, који је у одсуству осуђен на 20 година затвора за ратни злочин у почињен у Глинском пољу. Шпановић је, по изручењу, пребачен у затвор у Сиску.

Србин Милан Шпановић који је у Хрватској осуђен за ратни злочин у Глинском пољу, а који се последњих година крио у Лондону, изручен је Хрватској и пребачен у затвор у Сиску.

Шпановић је 1993. године осуђен у одсуству на 20 година затвора због мучења и протеривања цивила и спаљивања њихове имовине у селима Маја и Сврачица у Глинском пољу.

Из сисачког краја побегао је у источну Славонију, а од 1998. године скривао се у Лондону. Случајно је откривен 2006. године и од тада Хрватска тражи његово изручење.

Ухваћен је приликом џепарења у лондонској радњи. Рутинском провером утврђено је да се налази на Интерполовој листи.

Врховни суд у Лондону прихватио је аргументе Републике Хрватске да ће Шпановићу бити омогућено поновно и праведно суђење и да неће бити дискриминисан према националној основи, нити ће му у Хрватској бити нарушена људска права.

У низу саслушања и жалби од 2006. године Шпановић је покушао да избегне изручење, жалећи се на неправедност судова у Хрватској и своје психичко стање, депресију и склоност самоубиству.

Међутим, Врховни суд у Лондону је 30. маја 2008. године донео одлуку о изручењу, а у мају ове године коначно одбио Шпановићеву жалбу на ту одлуку.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи