Извор: РТС

Напад на Часов Јар, петоро погинулих; Русија: Преузели смо контролу над насељем у Доњецку

Рат у Украјини – 919. дан. Најмање пет особа је страдало у руском нападу на град Часов Јар у Доњецкој области, тврде украјински званичници. Са друге стране, руско Министарство одбране саопштава да су руске снаге преузеле контролу над насељем Кирово у региону Доњецка.

Зеленски тражи додатну подршку за нападе дубље у Русију

Украјински председник Володимир Зеленски појачао је притисак на Сједињене Државе да Кијеву дозволе нападе дубље на територију Русије, јавља Ројтерс после састанка представника Украјине са америчким званичницима у Вашингтону.

Вашингтон је Украјини дао више од 50 милијарди војне помоћи од 2022. године, али је ограничио коришћење оружја на украјинско тло и одбрамбене прекограничне операције, подсећа британска агенција.

"Чишћење украјинског неба од руских вођених ваздушних бомби жесток је корак да се Русија примора да прихвати крај рата и праведан мир", поручио је Зеленски у своме вечерњем видео обраћању.

Он је Сједињеним Државама, Британији, Француској и Немачкој поручио да су Украјини потребна средства да "истински и целовито штити Украјину и Украјинце", наводећи да су за то потребна одобрења за употребу граната и ракета дугог домета које је Украјина добила од Запада.

Опширније Краће

Патријах Кирил: Гранатирање Белгорода је злочин терористичке природе

Руски патријарх Кирил осудио је украјинско гранатирање Белгорода као ''злочин терористичке природе'', који нема војну сврху, а циљ му је да застраши и збуни народ.

''Уверен сам да починиоци овог мизантропског чина насиља неће моћи да униште наше јединство или да посеју семе панике у срцима наших сународника. Надам се да ће регионалне власти учинити све што је могуће за настрадале и погођене катастрофом'', рекао је он.

Патријарх је саопштио да је наложио Синодском одељењу за добротворно и социјално служење да пруже помоћ погођеним људима у Белгородској области, наводи се на веб-страници Руске православне цркве.

(Танјуг)

Опширније Краће

Зеленски: Најтеже борбе на Покровском фронту

Најтеже борбе воде се на Покровском фронту, изјавио је украјински председник Володимир Зеленски,

"Није лако ни у правцу Краматорск, Торетск и Купјанск. Скоро две стотине борби се води сваког дан", рекао је Зеленски.

(Ukrinform)

Опширније Краће

Русија тражи да УН осуди напад на Белгород

 Москва је затражила од Секретаријата УН и других међународних организација да осуде напад украјинских снага на Белгород и околину и да при томе заобиђу "уопштене формулације" , саопштила је руска Мисија при светској организацији.
 
"Тражимо од Секретаријата УН и других организација да недвосмислено осуде овај варварски акт и то без кукавичких уопштених формулација", саопштила је Мисија у објави на Телеграму.
 
(Спутњик)
Опширније Краће

Литванија тражи да се Украјини дозволи да напада Русију оружјем дугог домета

Министар одбране Литваније Лауринас Кашјунас позвао је савезнике да дозволе Украјини да користи западно оружје дугог домета за нападе на циљеве унутар територије Русији.

"Морамо дозволити Украјинцима да искористе свој пуни капацитет против Русије. ЕУ и њене земље чланице морају јасно да кажу да не постоје ограничења за употребу обезбеђеног наоружања, укључујући системе дугог домета, ракете или беспилотне летелице", рекао је ашјунас после састанка министара одбране Европске уније.

(Танјуг)

Опширније Краће

Напад на Харков – двоје страдало, 10 повређених

Најмање две особе су страдале, а 10 их је повређено у руском нападу на насеље у области Харкова, саопштио је начелник региона  Олег Синегубов

(Reuters)

Опширније Краће

Фредериксен: Победа Украјине нема алтернативу

Премијерка Данске Мете Фредериксен изјавила је да победа Украјине у рату са Русијом нема алтернативу, 

"Ако победи Русија, неће бити поражена само Украјина, већ и сви ми. ЕУ никад није била тако снажна као данас. Имамо понекад интерне дискусије, али 26 чланица залаже се победу Украјине, а само једна не. Једна земља против целе Европе. Европа никада није била уједињена као сада", поручила је Фредериксенова.

Позвала је све који не подржавају на победу Украјине да "схвате колико је ситуација опасна" и потврдила да Данска не ограничава употребу борбених авиона Ф-16 које је пребацила украјинској војсци.

"Жао ми је што је испорука авиона Ф-16 трајала толико дуго. Лично, била сам спремна да их предам Украјини од самог почетка рата. Предуго се расправљало о томе да ли је то била исправна одлука или не", рекла је данска премијерка.

(Танјуг)

Опширније Краће

Кијев: Гранатиран Часов Јар, петоро страдалих

Најмање пет особа је страдало у руском нападу на град Часов Јар, начелник Доњецке области Вадим Филашкин.

"Руси су јутрос гранатирали град, а погођена је кућа и вишеспратница. Погинули су мушкарци старости од 24 до 38 година", наводи Филашкин.

(Укринформ)

Опширније Краће

Русија: Одбијено шест напада у Курској области

Руске снаге одбили су шест напада украјинских трупа у пограничним областима Курске области, саопштило је Министарство одбране Русије.

Руска војска је, такође, спречиле украјинске нападе у правцу Коренева и Мале Локње.

(Известиа)

Опширније Краће

Москва тврди да је преузела контролу над још једним насељем на истоку Украјине

Руске снаге преузеле су контролу над насељем Кирово у региону Доњецка, саопштило је Министарство одбране Русије.

 

(Reuters)

Опширније Краће

Кијев: Оборена 24 руска дрона током ноћи

Украјинска ПВО оборила је 24 од 52 беспилотне летелице коју су Руси лансирали током ноћи, саопштиле су ваздухопловне снаге.

Истиче се да су напади изведени на осам украјинских региона.

 

(Reuters)

 

Опширније Краће

Гладков: Петоро погинулих, 46 повређених у нападу на Белгород

Пет особа је погинуло, а 46 је повређено у украјинском ноћном нападу на град Белгород, рекао је локални гувернер Вјачеслав Гладков.

 

"Истражни комитет Русије отворио је кривични поступак у вези са терористичким нападом украјинских милитаната на Белгород и Белгородску област", наводи се у објави овог комитета на Телеграм каналу.

(Reuters, Известиа)

Опширније Краће

Москва: Оборена четири украјинска дронова током ноћи

Руски ПВО системи су током ноћи уништили четири украјинске беспилотне летелице изнад Белгородске, Орловске и Курске области, саопштило је Министарство одбране Русије.

"Две беспилотне летелице су оборене над територијом Белгородске области и по једна над територијама Орловске и Курске области", наводи се у саопштењу Министарства.

(Известиа)

Опширније Краће

Столтенберг: Упад у Курск је легитиман акт самоодбране

Упад украјинских трупа у руску Курску област, легитиман је на основу права на самоодбрану, изјавио је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг.

Столтенберг је, за немачки недељник Велт ам зонтаг, рекао да Украјина има право да се брани и да, на основу међународног права, то не престаје на украјинској граници.

Шеф НАТО-а је навео да Алијанса није била унапред обавештена о плановима Украјине за упад на руску територију.

Столтенберг је оценио да Украјина ризикује напредовањем на руској територији, као што постоји ризик у свим војним операцијама, али је истакао да је на Кијеву да одлучи на који начин ће да се брани.

"(Украјински) председник (Володимир) Зеленски рекао је да операција има за циљ стварање тампон зоне за спречавање даљих руских напада преко границе", навео је Столтенберг.

 

(Reuters)

Опширније Краће

Власти Харковске области саопштиле су да су руске навођене бомбе погодиле стамбену зграду и игралиште у у истоименом граду на североистоку Украјине, при чему је погинуло шест особа, укључујући дете, а повређено најмање 55 цивила.

Такође, у истом делу земље власти Сумске области навеле су да је у удару руских снага погинула једна жена и рањено осам особа.

Губернатор руске пограничне, Белгородске области Вјачеслав Глатков каже да је један цивил убијен, а седам повређено у украјинском гранатирању града.

Украјинска војска потврдила је пад ловца Ф-16 и смрт пилота. Авион се срушио усред баража руских пројектила, саопштила је украјинска војска.

То је први губитак те врсте откако су авиони испоручени раније овог месеца.

Са друге стране, више руских медија пренело је наводе званичника да је борбени авион Ф-16 грешком оборила украјинска ПВО, системом "патриот".

Председник Украјине Володимир Зеленски сменио је председничким декретом команданта ратног ваздухопловства Миколу Олешчука.

Није навео разлоге за смену, али је истакао да се летачко особље мора заштитити и да постоји потреба за јачањем командног нивоа.

Према писању украјинског Форбса, Зеленски је сменио и директора украјинске енергетске комапније, "Укренерго", Вадима Кудрицког.

Читај ми!