Извор: РТС

Руски ваздушни удар на Украјину; Зеленски обишао утврђења на граници с Белорусијом

Рат у Украјини – 888. дан. Команда Ваздухопловства Оружаних снага Украјине известила је о нападу беспилотним летелицама "шахедима" у низу региона, ракети у Миколајевској области и лансирању вођених ваздушних бомби у Доњецкој. Узбуне су проглашене у више региона. Председник Украјине Володимир Зеленски посетио је Волин, где се упознао са процесом изградње утврђења на граници с Белорусијом.

Руски ваздушни удар на Украјину

Команда Ваздухопловства Оружаних снага Украјине известила је на Телеграму о нападу беспилотним летелицама "шахедима" у низу региона, ракети у Миколајевској области и лансирању вођених ваздушних бомби у Доњецкој области.

Узбуна је проглашена у областима Чернигов, Суми, Харков, Доњецк, Запорожје, Дњепропетровск, Полтава, Кијев, Черкаси, Кировоград, Николајев и Херсон.

Градоначелник Кијева Виталиј Кличко рекао је да у региону ради противваздушна одбрана.

Пре тога, становници Кијева су јављали о експлозије у престоници.

(Унијан)

 

Опширније Краће

Подољак: Украјина спремна за мировне преговоре

Украјина је спремна за мировне преговоре с Русијом, али искључиво на основу међународног права, изјавио је данас шеф кабинета председника Украјине Володимира Зеленског, Михаил Подољак.

Истакао је да је потребно Русију натерати да започне ''праве преговоре''.

''Руска пропаганда троши много новца како би створила утисак - рат је, ми смо спремни за преговоре, а Украјина није. Преговори свакако јесу неопходни, али важно је да видимо под којим условима, на основу чега ће се преговори одвијати. А главна ствар овог концепта (међународног права) је територијални интегритет и субјективитет, суверенитет државе'', наводи Подољак.

Напоменуо је да ће преговори бити плодоносни само ако "'буду функционисали механизми за приморавање Русије на мир".

(Унијан)

Опширније Краће

Зеленски: Додатни ПВО системи стижу у наредна три месеца

Додатни ПВО системи стићи ће у Украјину у августу, септембру и октобру, изјавио је председник Волоадимир Зеленски на састанку чланова Конгреса локалних и регионалних власти региона Ривне.

Шеф државе је истакао да је приоритет обезбеђивање заштите индустријских и привредних центара са довољним бројем ПВО система.

"Захваљујући нашем раду и партнерима повећавамо број „патриота“ и других система. Стога ћемо наставити да радимо у овом правцу. А у августу, септембру и октобру биће одговарајући системи у нашој држави“, истакао је Зеленски.

(Укринформ)

Опширније Краће

Песков одбио да коментарише размену затвореника

Потпарол Кремља Дмитриј Песков одбио je да коментарише потенцијалну размену затвореника са Западом, која би могла да укључује новинара Волстрит џoрнала Евана Гершковича.

Раније су неки Телеграм канали јавили да је неколико осуђеника, укључујући и оне осуђене за издају, наводно нестало из колонија и притворских центара у којима су служили казну, преноси РИА Новости.

Чланица Савета за људска права Ева Меркачева није искључила да би разлог наводног нестанка осуђеника са места издржавања казне могла бити ''групна размена“.

(РИА Новости, Танјуг)

Опширније Краће

Лукашенко помиловао немачког држављанина осуђеног на смрт због тероризма

Председник Белорусије Александар Лукашенко помиловао је немачког држављанина Рика Кригера који је проглашен кривим по шест чланова Кривичног законика и осуђен на смртну казну због оптужби за тероризам, саопштено је из председникове прес-службе за агенцију Белта.

Претходно је објављено да се Кригер обратио председнику Белорусије са молбом за помиловање.

Наводи се да је Лукашенко, узимајући у обзир све околности, донео одлуку о помиловању Кригера.       

У интервјуу за државну телевизију Белорусија-1 објављеном прошле недеље, Кригер је рекао да је добио задатак од украјинске безбедносне службе СБУ да фотографише војна места у Белорусији прошлог октобра и да му је речено да постави експлозив на пругу југоисточно од Минска. Дошло је до експлозије у којој нико није повређен.

(Reuters)

 
Опширније Краће

Председник Финске: Време је за почетак преговора Украјине и Русије

Председник Финске Александар Стуб изјавио је да је Украјина сада у јачој позицији него пре неколико месеци и оценио да је ово добар тренутак за почетак преговора.

"Дошли смо до тачке када треба да почну преговори. Реалност је да, ако желите да укључите Кину и земље глобалног југа, Русија такође мора да буде укључена", рекао је фински лидер у интервјуу за француски Монд.

Према његовом мишљењу, Украјина је успела да преузме иницијативу у процесу дијалога.

"Украјина и председник Володимир Зеленски су у много јачој позицији него пре два месеца. Они добијају оружје и буџете који су им потребни да задрже своје позиције", навео је Стуб.

Нагласио је да почетак преговора не значи да Украјина треба да прави уступке. 

"Неопходно је направити разлику између могућег процеса дискусије, који није сам себи циљ, и стварног мира", нагласио је фински председник.

Према његовим речима, пут ка миру је јасан - Русија мора да повуче своје трупе са територије Украјине. Али, како је упозорио, то се не може поставити као предуслов.

"За почетак, морамо да убедимо глобални југ да је оно што Русија ради империјализам. У њиховом је интересу да зауставе овај сукоб... Кина би могла много да учини да заустави непријатељства, јер је у јакој позицији наспрам Русије", уверен је Стуб.

(Танјуг)

Опширније Краће

Генералштаб Украјине: Погођено складиште нафте у Курској области

Одбрамбене снаге Украјине напале су синоћ складиште нафте у Курској области у Русији, пренео је на Фејсбуку Генералштаб Оружаних снага Украјине.

"Вечерас је успешно погођено непријатељско складиште нафте `Логистички центар бр. 43` у селу Вози, Курска област Руске Федерације. Према обавештајним подацима, услед напада је избио пожар на објекту непријатеља", наводи Генералштаб.

Према информацијама Генералштаба, напад су извеле снаге Службе безбедности Украјине у сарадњи са другим компонентама Одбрамбених снага.

(Укринформ)

Опширније Краће

Кијев: Oтворени смо за консултације о транзиту "Лукоил" нафте

Украјина је спремна да учествује у консултацијама са Европском комисијом у вези са ситуацијом око транзита нафте Лукоил у случају да се користи одговарајући механизам, изјавио је портпарол Министарства спољних послова Георгиј Тикиј.

Истакао је да Украјина високо цени сарадњу са Европском унијом, Мађарском и Словачком и другим државама ЕУ и поздравља њихов допринос примени санкција Русији, одвраћању агресије и регионалној сарадњи.

(Укринформ)

Опширније Краће

Захарова: Да су послушали Москву, Украјина би им била цела, само без Крима

Русија је дуго тражила начине да спасе интегритет Украјине и предлагала споразуме из Минска, али су у Кијеву пропустили све шансе и погоршали своје позиције, саопштила је званична представница руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

"Русија је осам година смишљала начине да спасе интегритет Украјине, предлажући формулу споразума из Минска, према којој би јединство земље било обезбеђено упркос постојећим унутрашњим и спољним противречностима“, написала је она наТелеграму, коментаришући речи финског председника Александра Стуба о повољној позицији Кијева за преговоре.

Додала је да је украјински лидер Володимир Зеленски, коме је мандат истекао 20. маја, заменио "заиста адут позицију" за обећање Запада да ће га учинити "освајачем Русије".

Према речима Захарове, са сваком пропуштеном шансом, Украјина је погоршавала своју преговарачку позицију и губила остатке своје територије.

"Да је Кијев послушао Москву и одустао од америчких обећања о `блицкригу`, сада би Украјина била цела, само без Крима и са вечном хуманитарном помоћи, истакла је она.

Опширније Краће

Зеленски на граници с Белорусијом

Председник Украјине Володимир Зеленски допутовао је на радну посету Волину, где се упознао са процесом изградње утврђења на граници с Белорусијом.

Председник је одржао координациони састанак о безбедносној ситуацији и заштити државне границе.

"Волин. Изградња утврђења и безбедносни састанак у вези са нашим северним регионима. Главни фокус је заштита наше државне границе у регионима који се граниче са Русијом и Белорусијом. Настављамо да јачамо украјинску границу. Хвала свима који раде за заштиту и снагу Украјине", поручио је Зеленски.

Из Службе државне безбедности, известили су Зеленског о заштити граница, посебно о броју укључених војника, њиховим способностима и наоружању.

Састанку учествовали представници војног руководства, Државне граничне службе, руководиоци Волињске, Житомирске, Ривне, Кијевске и Черниговске ОВА.

(Украјинска правда)

Опширније Краће

Мађарски министар спољних послова Петер Сијарто изјавио је да ни после недељу дана Европска комисија није ништа урадила поводом захтева Мађарске и Словачке у вези са украјинском забраном испоруке "Лукоил" нафте.

 

"Европска комисија и лично председница Урсула фон дер Лајен морају одмах да се изјасне: Да ли су тражили од Брисела да забрани испоруке нафте из Кијева? А ако то није случај, зашто Европска комисија није ништа предузела за више од недељу дана?", упитао је мађарски министар у објави на Фејсбуку.

(Танјуг)

Опширније Краће

Руска војска тврди да је преузела контролу над селом у Доњецкој области

Руска војска преузела је контролу над селом Лењинско у Доњецкој области, саопштило је Министарство одбране.

Лењинско, које Украјинци називају Пивдени је село у Артјомовском округу у коме је пре рата живело око 1.500 људи. Налази се километар северозападно од Горловке и граничи се са Артјомовом и Кировом. 

Ово су најближа предграђа Дзержинска, која су стратешки важна да би се преузела контрола над самим градом. 

Истовремено, руске трупе продиру ка Дзержинску са југа, јуришајући на Новгородско. Борци су побољшали и тактичку позицију на линији додира, саопштило је руско Министарство.

Доњецка област је међународно призната као део Украјине, али је Русија сматра делом своје територије.

(Танјуг, РИА Новости)
Опширније Краће

Кијев: Украјина спремна да реши проблеме транзита нафте са Словачком

Украјина гарантује непрекидан транзит нафте за компаније које не подлежу санкцијама и спреман је да реши то питање са Словачком у складу са релевантним механизмом који је предвиђен Споразумом о придруживању са Европском унијом, изјавио је данас заменик украјинског министра енергетике Роман Андарак.

Према његовим речима, украјинска страна је спремна да реши проблем транзита нафте на експертском нивоу ако Словачка активира поменути механизам, преноси Ројтерс.

Андарак је констатовао да словачка страна то још увек није учинила. Словачки премијер Роберт Фицо изјавио је у понедељак да ће Словачка зауставити испоруке дизела Украјини ако Кијев не обнови токове нафте из руске групе Лукоил.

Словачка и Мађарска појачале су притисак откако је Кијев прошлог месеца ставио Лукоил на листу санкција, спречавајући да нафта компаније пролази кроз словачке и мађарске рафинерије.

"Ако се транзит руске сирове нафте кроз Украјину не обнови у кратком року, (словачка рафинерија) Словнафт неће наставити са испоруком дизела Украјини", рекао је Фицо у видео поруци на Фејсбуку.

Он је додао да је украјинском премијеру Денису Шмихалу у петак предложио техничко решење за обнављање заустављених токова нафте.

(Танјуг, Reuters)
Опширније Краће

Гранатирана Херсонска област

У Украјини су руске снаге поново гранатирале Херсонску област. Има повређених. Украјинска војска је гађала дроновима руску Курску област, на мети су биле енергетске подстанице.

Руска морнарица започела је велике војне вежбе уз учешће 20 хиљада припадника морнарице и чак 300 бродова. Циљ је провера борбене готовости четири руске флоте.

Опширније Краће

Украјинска војска саопштила је да су њене снаге покренуле нове нападе на регион Курска на југу Русије, истакавши да су ти удари усмерени на енергетске подстанице, поред ранијих удара на складишта нафте.

Експлозије су се догодиле око најмање четири станице, навео је Генералштаб украјинске војске у извештају објављеном на Телеграму.

Са друге стране, Министарство одбране у Москви саопштило је да су руске снаге преузеле контролу над насељем Вовче у Доњецкој области, након што су потиснуле украјинске трупе.

Украјински председник Володимир Зеленски обишао је борце на подручју Вовчанска у региону Харкова, где руске снаге од маја покушавају да напредују.

Портпарол Беле куће за националну безбедност Џон Кирби рекао је да су САД припремиле нови пакет помоћи Украјини, вредан 200 милиона долара, који укључује муницију за ПВО системе и противтенковско оружје.

Читај ми!