Извор: РТС

Зеленски позвао Трампа у Кијев; Пољска нуди Мађарској да напусти ЕУ и НАТО

Рат у Украјини – 886. дан. Украјински председник Володимир Зеленски позвао је актуелног кандидата за место шефа Беле куће Доналда Трампа да посети Кијев. Због изјава премијера Виктора Орбана усмерених против Пољске, заменик шефа дипломатије Теофил Бартошевски изразио је сумњу у неопходност чланства Мађарске у ЕУ и НАТО, поручивши да "из клуба увек може да се оде".

Зеленски позвао Трампа да посети Кијев

Украјински председник Володимир Зеленски позвао је бившег председника Сједињених Америчких Држава и актуелног кандидата за место шефа Беле куће Доналда Трампа да посети Кијев. 

Према речима Зеленског, он је током телефонског разговора позвао Трампа у посету, напомињући да "ако господин Трамп жели да зна нешто о Украјини, може да дође и види својим очима или да ме пита".

"Разговарали смо са његовим тимом, господин Трамп ми је рекао да је доступан за сва питања и да имам његов број телефона“, рекао је украјински председник.

(Унијан)

Опширније Краће

Пољска понудила Мађарској да напусти ЕУ и НАТО

Заменик министра спољних послова Пољске Теофил Бартошевски, после изјава мађарског премијера Виктора Орбана усмерених против Пољске, изразио је сумњу у неопходност чланства Мађарске у ЕУ и НАТО.

Нагласио је да, за разлику од Орбана, његова земља не послује са Русијом након пуне инвазије на Украјину, "јер је то био напад на Пољску, Сједињене Државе, Европску унију и НАТО".

Бартошевски је нагласио да је Орбанов говор већ веома негативно коментарисала амбасада САД у Будимпешти.

"Не разумем баш зашто Мађарска жели да остане чланица организација које им се толико не допадају и које се наводно лоше односе према њима. Ово се заснива на принципу да, ако не желиш да будеш члан клуба, увек можеш да одеш. Ово је дефинитивно антиевропска, антиукрајинска, антипољска политика у овом тренутку", закључио је пољски министар.

(Украјинска правда)

Опширније Краће

Зеленски: Мировни план до краја новембра

Украјина ће до краја новембра израдити акциони план за постизање мира, изјавио је председник Володимир Зеленски у интервјуу јапанском телевизијском каналу NHK WORLD.

Према његовим речима, Кијев ће започети "детаљне разговоре са релевантним земљама о питањима територијалног интегритета".

Осим тога, Зеленски је нагласио да не може да одговори на позиве на прекид ватре док Русија наставља да окупира украјинску територију.

"За окончање рата потребни су стрпљење, подршка и дипломатски притисак – то су три фактора за праведан завршетак рата", нагласио је украјински председник.

(Унијан)

Опширније Краће

Председник Финске: Морамо да се навикнемо, рат је близу наших граница

Председник Финске Александер Стуб је поводом напада дроном на аеродром у области Мурманск у близини финске границе рекао да грађани немају разлога да брину о оваквим инцидентима.

Према његовим речима, међународна ситуација је и даље напета, али Финци не треба да брину због оваквих инцидената.

"Морамо да се навикнемо на чињеницу да је рат недалеко од наших граница. И треба да се навикнемо на чињеницу да ће Украјина употребити сва средства да победи у овом рату. А Русија ће наставити своје хибридне нападе. Останите мирни и будни, и нећемо имати озбиљних проблема", поручио је Стуб.

Истакао је да Финска "прати ситуацију и да је спремна да реагује". 

(Укринформ)

Опширније Краће

Патрушев: Изјаве Кијева о преговорима "тактички трик"

Изјаве Кијева о могућности преговора са Москвом су тактички трик за постизање предаха, рекао је Николај Патрушев, помоћник руског председника.

Нагласио је да сада, током Специјалне војне операције Русија има предност.

"Запад и Украјина су заинтересовани да обнове своју снагу, потребан им је предах, стога све ове изјаве имају управо тактичку природу предаха“, рекао је Патрушев на Првом каналу.

Оценио је да ако  се погледају украјински поступци, они, како је рекао "не предузимају никакве радње за вођење мировних преговора".

(Интерфакс)

Опширније Краће

Русија тврди да је заузела још два насеља у Доњецку

Руска војска преузела је контролу над још два насеља, Прогрес и Јевгеновка, у области Доњецка, саопштило је руско министарство одбране.

"Јединице групе Центар заузеле су Прогрес и Јевгеновку", навело је министарство.

(РИА, Танјуг)

Опширније Краће

Путин: Русија ће реципрочно одговорити на распоређивање америчких ракета

Руски председник Владимир Путин упозорио је Сједињене Америчке Државе да ће Русија, ако Вашингтон постави ракете дугог домета у Немачкој, себе сматрати слободном од мораторијума на распоређивање својих ракета средњег и кратког домета.

"Време лета таквих пројектила до циљева на нашој територији, који би у будућности могли да буду опремљени нуклеарним бојевим главама - биће око десет минута. Предузећемо реципрочне мере за распоређивање, узимајући у обзир акције Сједињених Држава, њихових сателита у Европи и другим регијама света", нагласио је Путин.

САД и Немачка су претходно у заједничком саопштењу навеле да ће Америка почети да распоређује своје пројектиле дугог домета 2016. године, како би показал посвећеност НАТО-у и европској одбрани.

(Reuters)

Опширније Краће

Патрушев: Кијеву и Западу потребан тактички предах

Изјаве о могућности преговора са Москвом су тактички трик Кијева и Запада којима је потребан предах, пошто Русија има предност у специјалној операцији, а Кијев не предузима ништа за преговоре, изјавио је помоћник председника Русије Николај Патрушев. 

Подсетио је и да постоји декрет украјинског председника Володимира Зеленског о забрани преговора са Русијом.

"Друго, у специјалној војној операцији сада имамо предност. Запад и Украјина су заинтересовани да обнове своје снаге, потребан им је предах. Све те изјаве зато имају управо тактичку природу предаха", сматра Патрушев.

Према његовим речима, Кијев не предузима ништа за вођење мировних преговора.

(РИА, Танјуг)

Опширније Краће

Кијев: Оборено шест руских дронова и једна ракета током ноћи

Украјинске снаге обориле су шест беспилотних летелица и једну ракету у области Одесе, саопштио је командант Ваздухопловства Оружаних снага Украјине генерал-потпуковник Николај Олешчук.

Према његовим речима, руске ракете лансиране су са Крима. 

(Ukrinform)

Опширније Краће

Украјински напад на Курск, гори нафтно складиште

Три резервоара у складишту нафте у руској области Курск запалила су се као резултат напада дроном који је покренула Украјина, изјавио је у недељу вршилац дужности регионалног гувернера Алексеј Смирнов.

У нападу нико није повређен, навео је Смирнов.

Украјина је касније потврдила да је извела напад на нафтно складиште у руској области.

(Reuters)

Опширније Краће

Лавров упозорио на ризике америчког нуклеарног оружја у југоисточној Азији

Могуће распоређивање америчког нуклеарног оружја у земљама југоисточне Азије повећаће ризике за безбедност целог региона, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

Лавров је, током посете Малезији, рекао да су у том региону већ присутни елементи нуклеарног одвраћања у оквиру пројекта АУКУС (трилатерални одбрамбени савез Аустралије, Британије и САД), према којем ће нуклеарне подморнице бити опремљене технологијама које би требало да буду под контролом Међународне агенције за атомску енергију.

Додао да је, осим тога, САД и Јужна Кореја имају споразум о заједничком нуклеарном одвраћању.

"Американци су у НАТО-у одавно поделили своје нуклеарно оружје партнерима. Све то називају заједничким нуклеарним мисијама, у оквиру којих ненуклеарне државе имају прилику да се њихово војно особље обучава и користи нуклеарно оружје. Ако ово тужно и прилично ризично искуство буде пренето и у југоисточну Азију, мислим да никоме овде од тога неће бити боље, биће више ризика", напоменуо је Лавров.

(Izvestia)

Опширније Краће

Русија: Уништени дронови над Курском и Белгородском области

Русија је саопштила да су њене снаге уништиле седам украјинских дронова током ноћи.

Изнад Белгородске области уништено је пет дронова и два изнад Курске области, саопштило је руско Министарство одбране.

(Reuters)

Опширније Краће

Након састанка државног секретара Ентонија Блинкена и кинеског министра спољних послова Ванг Јиа, Стејт департмент је упозорио Кину на узвратне мере за подршку Пекинга војно-индустријском комплексу Руске Федерације.

Блинкен је поново изразио озбиљну забринутост због подршке Кине руској одбрамбеној индустријској бази.

Мађарски премијер Виктор Орбан међутим поручује да је руско руководство "хипер рационално" и да Украјина никада неће моћи да испуни своје наде да постане чланица Европске уније или НАТО-а.

Предвиђа да ће глобална моћ бити померена са "ирационалног" Запада ка Азији и Русији.

Председник Владимир Путин поручује да је јачање руског идентитета основа будућности Русије.

Из Кремља стиже и потврда да нема говора о мобилизацији, као и да то нико не помиње.

У ударним вестима је и рушење летелица.

Украјински дронови погодили су руски стратешки дугодометни бомбардер Ту-22М3 на војном аеродрому у Олењи на северу Русије, навели су обавештајни извори.

Москва је потврдила да се ловац СУ-34 срушио на тренажном лету код Волгограда.

Главна обавештајна служба Украјине тврди да је у својим диверзантским активностима на територији Русије уништила два јуришна и један вишенаменски хеликоптер.

Швајцарска саопштава да неће пребацити приходе од замрзнуте руске имовине Украјини, као што је Европска унија одлучила да уради.

Истовремено, средства Централне банке Руске Федерације чувају се одвојено од замрзнутих средстава која припадају појединцима и компанијама повезаним са Русијом.

Читај ми!