Извор: РТС

Јермак разговарао са саветником Камале Харис; Кијев: Оштећен руски трајект у Краснодару

Рат у Украјини – 881. дан. Шеф кабинета украјинског председника Андриј Јермак разговарао је телефоном са саветником потпредседнице САД Филипом Гордоном о ситуацији на фронту и руским нападима на градове и енергетску инфраструктуру. Украјинска војска, истовременo, саопштава да је оштећен руски трајект, који се користи у војне сврхе, у Краснодару.

Украјина: Оштећен руски трајект у Краснодару

Украјинска војска саопштила је да је "значајно оштетила" руски трајект који се користи у војне сврхе у нападу на луку Кавказ у руском Краснодару.

"Окупатори су користили трајект за превоз  вагона, возила и контејнера у војне сврхе", наводи се.

(Reuters)

Опширније Краће

Јермак разговарао са саветником Камале Харис

Шеф кабинета председника Владимира Зеленског Андриј Јермак разговарао је телефоном са саветником потпредседнице САД Камале Харис, Филипом Гордоном, саопштила је Украјина.

Јермак и Гордон разговарали су о ситуацији на фронту и руским нападима на украјинске градове и енергетску инфраструктуру, саопштио је Јермаков кабинет.

"Јермак је истакао важност јачања украјинске ПВО савременим западним системима", наводи се у саопштењу.

(Reuters)

Опширније Краће

Зеленски са Паролином о улози Ватикана у постизању мира

Украјински председник Володимир Зеленски у Кијеву састао се са државним секретаром Ватикана, кардиналом Пјетром Паролином, са којим је разговарао о последицама руске инвазије и улози Ватикана у постизању мира у Украјини.

"Разговарали смо о последицама руске агресије на Украјину, текућем ваздушном тероризму, тешкој хуманитарној ситуацији и исходима нашег састанка са папом Фрањом у јуну у Италији. Посебно смо се фокусирали на одлуке првог мировног самита и улогу Ватикана у успостављању праведног и трајног мира за Украјину", поручио је Зеленски. 

(X) 

Михал: Естонија уз Украјину до победе

Новоформирана влада Естоније подржаће Украјину до "победе" у рату против Русије, изјавио је новоизабрани естонски премијер Кирстен Михал.

"Подржаваћемо Украјиниу до победе у овом рату. У овоме смо дугорочно, а надам се да су и наши савезници", рекао је Михал Ројтерсу.

(Reuters)

Опширније Краће

Кремљ: Руски новац се краде и троши на куповину оружја

Москва ће истражити могућност правног гоњења оних који су умешани у одлуку о конфискацији руске имовине, поручио је потпарол Кремља Дмитриј Песков.

"Истражићемо могућност правног гоњења оних људи који су укључени у доношење одлука и спровођење ових одлука, јер је ово директно кршење међународног права, ово је повреда имовинских права“, рекао је Песков новинарима.

Коментаришући одлуку да се приходи од руских иностраних средстава усмере на куповину оружја за Украјину, Песков је напоменуо да руски новац не само да се краде, већ се и троши на куповину оружја, преноси РИА Новости.

"Овај новац не само да је украден, већ се троши и на куповину оружја. Тешко је смислити нешто горе", оценио је потпарол.

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ раније је рекао да ће прва транша од 1,4 милијарде евра за војну помоћ Украјини од прихода од замрзнуте имовине Руске Федерације бити почетком августа. 

(РИА, Танјуг)

Опширније Краће

Кулеба допутовао у Кину

Украјински министар спољних послова Дмитро Кулеба допутовао је у Кину како би са својим кинеским колегом Ванг Јијем разговарао о начинима за постизање мира у Украјини.

"Морамо да избегнемо такмичење мировних планова. Веома је важно да Кијев и Пекинг воде директан дијалог", написао је Кулеба на Инстаграму.

(Reuters)

Опширније Краће

Кијев: Повећано руско присуство у Запорожју

Портпарол украјинске оперативно-стратешке групе "Таврија" Дмитриј Лиховиј изјавио је да је примећено да је последњих недеља повећан број руских снага у региону Запорожја, али сматра да број њих није довољан за ефикасне офензивне акције.

"У региону Запорожја има доста Руса, скоро 90.000. Повећан је број у последње три недеље за још две хиљаде", навео је Лиховиј.

(Unijan, Ukrinform)

Опширније Краће

Москва забранила улазак у Русију за 15 британских држављана

Министарство спољних послова Русије објавило је списак са 15 држављана Велике Британије којима је забрањен улазак у Русију, пренео је Ројтерс.

Саопштено је да је њима улазак у Русију забрањен због, како су навели, антируских јавних изјава о Украјини или њихове улоге у обуци или наоружавању украјинске војске.

У саопштењу се наводи да је реч о представницима британског комплекса војне индустрије, као и о експертима и публицистима који су у медије пласирали "антируске тезе".

(Reuters)
Опширније Краће

Москва: Руске снаге преузеле контролу над селом Ивано-Дарјевка

Руско министарство одбране саопштило је да су руске снаге преузеле контролу над селом Ивано-Дарјевка у Доњецкој области, пренео је Ројтерс.

Како преноси Известија, руске снаге су заузеле повољније положаје.

(Reuters)
Опширније Краће

Локалне власти: Украјински дрон погодио трајект у луци у Краснодарској области

Начелник Краснодарске области у Русији Венјамин Кондрјатов саопштио је да је у нападу украјинског дрона оштећен трајект у луци Кавказ и да је погинула једна особа, пренео је Ројтерс.

Како преноси Известија, након напада је избио пожар, али да нема опасности од ширења ватре.

(Reuters, iz.ru)

 

Опширније Краће

Кијев: У руском нападу оштећена важна инфраструктура у Сумској области

Украјински званичници саопштили су да су у, како наводе, руском ваздушном нападу уништени важни инфраструктурни објекти, пренео је Ројтерс.

Према првим информацијама, у нападу није било жртава, објавила је локална војна администрација на Телеграму не наводећи који су тачно објекти оштећени.

Украјинско ваздухопловство објавило је, такође на Телеграму, да су противваздухопловни системи оборили седам од осам дронова које је Русија лансирала током ноћи.

Тврде да су руске снаге лансирале и навођену ракету Кх-69, али да пројектил "није стигао до своје мете" као резултат контрамера украјинске војске. Није објављено више детаља.

(Reuters)
Опширније Краће

Москва: Током ноћи оборено 25 украјинских дронова

Руско министарство одбране саопштило је путем Телеграма да су руски противваздушни системи током ноћи уништили 25 украјинских дронова, пренео је Ројтерс.

"Двадесет један дрон уништен је над Кримским полуострвом и Црним морем, док су два дрона оборена на Брјанском и Белгородском облашћу које се граниче са Украјином", наводи се у објави министарства.

(Reuters)
Опширније Краће

Мађарска је поново уложила вето, због чега шефови спољних послова земаља ЕУ на састанку у Бриселу опет нису успели да постигну договор о деблокади средстава Европског мировног фонда, који се користи за финансирање испоруке наоружања Украјини.

Високи представник ЕУ Жозеп Борељ то је назвао "срамотом".

Међутим, када је о новцу реч, Борељ је најавио да ће Украјина почетком августа добити прва средства из имовине Руске Федерације, замрзнуте у Европској унији.

Реч је о 1,4 милијарде евра, а средства ће ићи за системе ПВО, ракете и војноиндустријски комплекс.

У оквиру чешке иницијативе, Украјина ће добити још 100.000 артиљеријских граната од западних савезника, најављује шеф дипломатије Јан Липавски.

Савет Европске уније продужио је рестриктивне мере против Русије у вези са њеном агресијом на Украјину за још шест месеци – до 31. јануара 2025. године.

Мађарска и Словачка започињу консултације с Украјином о трансферу нафте из Русије преко Украјине, након што је Кијев увео санкције руској компанији "Лукоил", изјавио је мађарски министар спољних послова Петер Сијарто.

Упозорава да Европска комисија у наредна три дана мора да уважи захтев Мађарске и Украјине, а да ће у супротном две земље поднети тужбе суду.

Врховни суд Татарстана осудио је новинарку са двојним руским и америчким држављанством Алсу Курмашеву на шест и по година затвора, због ширења лажних информација о руским оружаним снагама, саопштио је представник тог суда.

Крмашева је рођена у Казахстану, а пре хапшења у октобру прошле године, живела је у Чешкој, где је радила за Радио Слободну Европу.

Читај ми!