Извор: РТС

Москва: Уништен украјински центар за даљинско управљање дроновима; Кијев: Русија из ваздуха напала пет региона

Рат у Украјини – 876. дан. Током ноћи су украјински дронови циљали мете на Криму и у Барјанској области, јавља Москва. Руске снаге су у Донбасу уништиле украјински центар за даљинско управљање дроновима, саопштава руска војска. Урсула фон дер Лајен представила је у ЕП програм уолико буде реизабрана на чело ЕК и истакла подршку Украјини упркос путовању мађарског премијера Виктора Орбана у Москву у оквиру "мисије помирења".

Захарова о Трамповим тврдњама: Трамп током мандата обећавао и мир на Блиском истоку

Званична Москва оценила је да тврдњу Доналда Трампа да би могао брзо да оконча рат у Украјини треба посматрати реално, с обзиром на то да је обећао мировни пробој на Блиском истоку, али да га није постигао током свог председавања.

Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова рекла је да је Москва забележила изјаве републиканског кандидата напредседничким изборима у САД Доналда Трампа и његовог потпредседника Џеј Ди Венса.

"Видели смо изјаве – Трамп је рекао да ће решити сукоб у року од 24 сата, затим је Венс рекао да је Кина већи проблем за САД од сукоба Русије и Украјине“, рекла је Захарова новинарима.

Захарова је подсетила да је Трамп током свог председничког мандата 2017-2021 давао амбициозне изјаве о решавању блискоисточног конфликта.

"Дуго су се припремали за ’договор века‘, али се ништа није завршило, а под Бајденом се, напротив, догодила колосална историјска трагедија“, рекла је Захарова, мислећи на рат у Гази.

(Reuters)

Опширније Краће

Тужилаштво: Пет цивила погинуло, троје повређено у руским нападима на Доњецку област

Пет цивила је погинуло, а три су повређена у руским нападима на Доњецку област, саопштило је тамошње тужилаштво, додавши да су притом оштећене приватне куће и стамбени објекат.

Жена и њен супруг погинули су у артиљеријском гранатирању у селу Плешчијевка, саопштило је генерално тужилаштво на Телеграму.

Како се додаје, још три жене убијене су у нападу на стамбене зграде у селу Хродивка.

У одвојеном нападу тужиоци тврде да је руска војска бацила две навођене бомбе на село Велика Новосилка, ранивши мушкарца и његову жену у њиховој кући, рекли су тужиоци. Наводи се да је још један мушкарац рањен у артиљеријском нападу у месту Зализне.

Доњецка област делимично је под контролом руских снага.

(Reuters)

Опширније Краће

Орбан: Мировна мисија за Украјину добро напредује, постигнуто оно што је планирано

Премијер Мађарске Виктор Орбан изјавио је да његова "мировна мисија" за Украјину добро напредује и да је за сада постигнуто оно што се планирало.

Долазећи на четврти самит Европске политичке заједнице (ЕПЦ) у Бленим палати у близини Оксфорда, Орбан је, коментаришући своје недавне разговоре у циљу постизања мира у Украјини, Орбан је рекао да решење за сукоб није на бојном пољу, преноси МТИ.

"Многе земље мисле да могу да униште Русе војном силом. Не слажем се са тим. Познајем и Русе и Украјинце. Решење није на бојном пољу", рекао је Орбан на путу за четврти самит Европске политичке заједнице (ЕПЦ) у Бленхајм палати у близини Оксфорда.

(Tanjug)

Опширније Краће

Зеленски: Русија ће морати да затражи мир ако Украјина буде имала јаку ПВО

Уколико Украјина буде имала ефикасну противваздушну одбрану, руски председник Владимир Путин ће бити беспомоћан, а Русија ће вероватно бити приморана да затражи мир, изјавио је украјински председник Володимир Зеленски на Самиту Европске политичке заједнице у Лондону.

Више локација за лансирање руских ракета које циљају украјинске цивиле биће уништено, а самим тим биће смањена способност Русије да настави рат, каже Зеленски.

Истакао је да је Украјина зауставила руске трупе код Харкова, а да је Путин ''жртвовао десетине хиљада војника, а није постигао ништа значајно'', преноси Би-Би-Си.

Зеленски је напоменуо да Путин није успео да постигне свој главни циљ, а то је да створи поделу у Европи.

Обећао је да ће створити ''дуготрајни мир у Европи'' и захвалио се партнерима који се залажу за чланство Украјине у ЕУ и НАТО-а.

(Tanjug)

Опширније Краће

Укринформ: Дронови СБУ погодили базу руске обалске страже

Морски и ваздушни дронови СБУ погодили су базу руске обалске страже на језеру Донузлав на Криму, преноси Укринформ наводе неименованог извора.

Наводи се да су у комбинованог напада морских и ваздушних дронова на базу обалске страже Руске Федерације оштећени су и онеспособљени штаб са контролном тачком складиште муниције и опреме електрична подстаница технички објекти и руски отужани положаје.

(Укринформ)

Опширније Краће

Зеленски тражи од савезника дозволу како би користио оружје дугог домета на територији Русије

Председник Украјине Володимир Зеленски позвао је савезнике да дозволе коришћење западног оружја дугог домета на Русију, посебно на војне аеродроме.

"Што мање ограничења имамо, Русија ће више тражити мир", рекао је у говору на састанку европске политичке заједнице у Британији.

зеленски наглашава да савезничка одлука да дозволи такве ударе само дуж границе Русије након што је отворила нови фронт у области Харкова није довела до ескалације.

(Reuters)

Опширније Краће

Песков: Планови Фон дер Лајенове дају ЕУ војни призвук

Планови шефице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен да створи европску одбрамбену унију дају ЕУ "војни призвук" и потврђују став да државе европског континента ескалирају тензије и методе конфронтације у спољној политици, изјавио је секретар за штампу руског председника Дмитриј Песков.

"Заједничка одбрамбена и безбедносна политика је једна од области заједничког рада у Европској унији. То је био случај и током европских интеграција, али то никада није био главни правац. То што је госпођа Фон дер Лајен сада рекла о промени приоритета, даје ЕУ војни призвук, што потврђује опште спољнополитичко опредељење европских држава према милитаризацији, ескалацији тензија, конфронтацији и ослањању на методе конфронтације", рекао је Песков, преноси агенција Интерфакс.

Песков је рекао да "Руска Федерација није представљала и не представља претњу никоме у Европској унији", као и да у Украјини Русија штити своје интересе у условима када су земље ЕУ искључиле сваку могућност дијалога".

(Танјуг)

Опширније Краће

Фон дер Лајен: Морамо Украјини дати све што јој је потребно

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен поновила је своју подршку Украјини упркос путовању мађарског премијера Виктора Орбана у Москву у оквиру "мисије помирења".

"Ова такозвана мировна мисија није била ништа друго до мисија смиривања", рекла је у обраћању Европском парламенту, где ће покушати да добије други мандат као председница ЕК.

Каже да се Русија ослања на то да ће Европа и Запад омекшати, а да се неки у Европи тиме поигравају.

Инсистирала је да ће ЕУ наставити да подржава Украјину колико год буде потребно.

"Морамо дати Украјини све што јој је потребно да се одупре и изађе као победник", рекла је Фон дер Лајен.

Опширније Краће

Војска Украјине: Током ноћи оборено 16 руских дронова и две од три ракете

Украјинске ваздушне снаге саопштавају да су обориле свих 16 беспилотних летелица "шахед" и две од три ракете које је Русија испалила на територију Украјине током ноћи.

Мете су оборене у пет различитих региона широм земље, саопштиле су ваздухопловне снаге у објави на Телеграму.

(Reuters)

Опширније Краће

ПВО системи распоређени око Путинове резиденције

Услед повећаних активности офанзивних дронова из Украјине, резиденција руског председника Владимира Путина у Валдаију северно од Москве, ојачана је са вишеструким системима противваздушне одбране.

У неким ранијим извештајима је наведено да је близу председникове резиденције за одмор инсталиран један ПВО систем "панцир", али сада и сателитски снимци потврђују присуство најмање седам таквих система распоређених око добро чуваног комплекса, преноси Њузвик.

(Танјуг)

Опширније Краће

Москва: ПВО уништио 35 беспилотних летелица Украјине изнад Крима и Брјанске области

Руски ПВО системи су током протекле ноћи уништили 35 украјинских беспилотних летелица изнад Брјанске области и Крима, саопштило је Министарство одбране Русије.

"Дежурни ПВО системи су уништили и пресрели 33 беспилотне летелице изнад Републике Крим и два изнад региона Брјанска", наводи се у поруци на Телеграму.

Поред тога, руски војни ресор напомиње да је користећи дежурно ватрено оружје у Црном мору, уништило 10 беспилотних чамаца који су се кретали ка Криму.

(Известиа)

Опширније Краће

Руске снаге у Донбасу уништиле украјински центар за даљинско управљање дроновима

Припадници руске гардијске моторизоване бригаде у саставу борбене групе Југ, уништили су привремени пункт украјинских оператера беспилотних летелица типа Баба Јага на Артемовском сектору фронта у Донбасу, изјавио је заповедник ове јединице.

У артиљеријској ватри су уништени и хексокоптер и оперативни центар непријатељског ратног ваздухопловства“, рекао је руски официр.

(РИА Новости)

Опширније Краће

Руски ПВО системи уништили сu три украјинска дрона изнад Белгородске и Вороњешке области, саопштило је тамошње Министарство одбране.

Три особе су повређене у нападима украјинских беспилотних летелица у селу Новоивановка у Курској области, навео је вршилац дужности губернатора тог региона Алексеј Смирнов.

Обе стране размениле су ратне заробљенике. Како се наводи, 95 војника враћено је у Руску Федерацију, а исто толико у Украјину.

Руски шеф дипломатије Сергеј Лавров рекао је да решење украјинске кризе мора да узме у обзир реалност на терену и нагласио да ће се сукоб окончати када Запад престане да "напумпава" Кијев оружјем.

Министар одбране у холандској влади Рубен Брекелманс најавио је да ће у Украјину у блиској будућности стићи ловци Ф-16 из те земље.

На првој пленарној седници у Стразбуру нови састав Европског парламента усвојио је већином гласова Резолуцију о наставку подршке Украјини.

Кандидат за председника САД Доналд Трамп тврди да је током свог првог мандата позвао руског председника Владимира Путина и рекао му да никада не напада Украјину. У својој реакцији, Кремљ је саопштио да са Трампом ништа добро није учињено за Русију, али да је постојао дијалог.

Читај ми!