Извор: РТС

ФТ: Мађарска блокира исплату руског новца за Украјину; Расте број жртава у руском нападу на супермаркет у Харкову

Рат у Украјини – 822. дан. Мађарска је блокирала одобрење ЕУ да се користе средства добијена од замрзнуте руске имовине за куповину оружја за Украјину, рекло је пет амбасадора земаља чланица ЕУ за Фајненшел тајмс. У руским нападима на продавницу у Харкову погинуло је најмање шест особа, док је њих 40 рањено.

Расте број жртава руског напада на супермаркет у Харкову

Број убијених у руском ваздушном нападу на супермаркет у Харкову порастао је на шест, а рањених на 40, док се 16 особа води као нестало, саопштио је градоначелник тог места Ихор Терехов на Телеграму.

У другом нападу на насељену област у Харкову број рањених је порастао на 18, преноси Правда.

(Telegram, Правда)

Опширније Краће

Русија повећала производњу муниције и друге ратне опреме

Руска одбрамбена предузећа повећала су производњу муниције за 14 пута, рекао је председник Русије Владимир Путин отварајући састанак са руководством предузећа одбрамбене индустрије.

Наводи да је производња дронова повећана за четири и оклопног наоружања за 3,5 пута.

Путин истиче да је повећање ракетног и артиљеријског наоружања било више од 22 пута, средстава за електронско ратовање и извиђање 15, муниције и наоружања 14, возила седам, лична оклопна заштита шест, беспилотне летелице четири и за оклопно наоружање скоро 3,5 пута.

(Танјуг)

Опширније Краће

Зеленски: Позивам светске лидере да нам пруже већу заштиту

Након смртоносног напада руских снага на хипермаркет у Харкову, председник Украјине Володимир Зеленски је позвао светске лидере да обезбеде већу заштиту од ваздушних напада.

"Када говоримо светским лидерима да Украјина тражи одговарајућу заштиту од ваздушних напада, да је потребна права одлучност да се обезбеди ефикасна заштита живота наших грађана и да се руски терористи не могу ни приближити нашим границама, буквално говоримо о томе како не дозволити овакве терористичке нападе", рекао је Зеленски у саопштењу, пренео је Кијев индепендент.

 

(Танјуг)

Опширније Краће

Кијев: Руске трупе поново напале центар Харкова: 12 повређених

Руска војска је задала још један ударац Харкову, у нападу на централни део града повређено је 12 особа, објавио је шеф Харковске војне области Олег Синегубов на Телеграму.

"Окупатори су поново ударили у центар Харкова", навео је Синегубов.

(Укринформ, Reuters)

 

Опширније Краће

Мађарска блокирала исплату ЕУ Украјини од замрзнуте имовине Русије

Мађарска је блокирала одобрење ЕУ да се користе средства добијена од замрзнуте руске имовине за куповину оружја за Украјину, рекло је пет амбасадора земаља чланица ЕУ за Фајненшал тајмс.

Амбасадори су присуствовали састанку на којем се мађарски амбасадор успротивио договору ЕУ да се користе средства добијена од замрзнуте руске имовине вредне 190 милиона евра за куповину оружја за Украјину, преноси Правда.

"За сада, они (Мађари) ће блокирати све повезано са војном помоћи Украјини", рекао је један од неименованих амбасадора, оцењујући да ће такав став Будимпеште опстати до јунских избора за Европски парламент.

Према другом извору, Будимпешта је пристала да не уложи вето, већ само да одложи имплементацију предлога ЕУ ускраћивањем подршке, а због понуде која јој је понуђена према којој њен део средстава од замрзнуте руске имовине неће бити коришћен за подршку Украјини.

Европске дипломате се надају да ће пронаћи начин да разреше овај проблем пре јула, за када је заказана исплата новца Украјини.

Од почетка рата у Украјини, земље чланице ЕУ и земље групе Г7 замрзле су око половину руских девизних резерви, у износу од око 300 милијарди евра, при чему се око 200 милијарди налази у ЕУ, углавном на рачунима белгијске компаније која пружа финансијске услуге Еуроклир.

Москва је раније упозоравала да ће одговорити на евентуалну одлуку ЕУ да добит од замрзнутих средстава Русије пошаље Украјини.

(Танјуг)

Опширније Краће

Глатков: Три особе погинуле у украјинском гранатирању Белгорода

Две особе су погинуле, а 10 је повређено у последицама гранатирања милитаната Оружаних снага Украјине из МЛРС-а у селу Октјабрски у Белгородској области, саопштио гувернер региона Вјачеслав Гладков.

Жртве су задобиле ране од гелера, хоспитализовани, а затим је једна од повређених жена послата кући.

У нападу на село Дубовоје убијена је жена која је радила у својој башти, навео је губернатор Белгорода.

Гладков је рекао да су јединице противваздушне одбране пресреле 15 ваздушних циљева.

(Известиа, Reuters)

Опширније Краће

Кијев: Оборен још један руски авион Су-25

Војници 110. одвојене механизоване бригаде уништили су још један руски јуришни авион Су-25 објавио је на Фејсбуку војник Сергеј Исаев.

Авион је оборен у правцу Покровског и ово је осми авион који су ловци оборили за 20 дана, рекао је Исаев.

"Данас наши војници у региону Доњецка имају резултат који је неопходан у свим правцима, у свим оним областима где руски удари угрожавају наше положаје, наше градове и заједнице", нагласио је председник Украјине Володимир Зеленски.

(Униан)

Опширније Краће

Кијев: У руском удару на украјински Харков убијене најмање две особе, много повређених

У руским нападима на продавницу у граду Харкову су погинуле најмање две особе, 33 повређено, а изазван је пожар, рекао је регионални гувернер Олег Синегубов. Наводи да су две вођене бомбе погодиле хипермаркет у стамбеној четврти града.

Градоначелник Харкова Игор Терехов је рекао да се многи људи воде као нестали, али није дао непосредне бројке. Званичници су рекли да је до 200 људи могло бити у хипермаркету у време штрајка.

"Напад је био усмерен на тржни центар, где је било много људи – ово је очигледно тероризам", рекао је Терехов.

Спасиоци, лекари и новинари побегли су из зграде и лежали на стомаку, плашећи се могућности другог удара - што је уобичајена карактеристика недавних руских напада, пише Ројтерс.

(Reuters)

Москва: Одбијена два контранапада украјинских оружаних снага у области Харкова

Руска војска објавила је да је напредовање Јединице групе Север напредовале су у области Харкова, одбијајући два украјинска контранапада у области града Волчанска и села Глубокое, објавила је руска војска, а преноси Интерфакс.

"Јединице групе трупа `север` настављају да напредују у дубину непријатељске одбране. Људство и техника 57. моторизоване пешадијске и 82. ваздушно-јуришне бригаде Оружаних снага Украјине поражене су у рејонима насеља Јурченково и Бакшевка, у области Харкова", саопштило је Министарство одбране Русије.

(Интерфакс)

Опширније Краће

Руска војска тврди да је ослободила село Архангелско

Руске трупе су преузеле контролу над селом Архангелско у Доњецкој области, која је под контролом руских снага, тврди руско Министарство одбране.

Јединице групе "Центар", као резултат успешних војних операција, ослободиле су насеље Архангелско, наводи се у извештају руског министарства, пренеле су РИА Новости.

Архангелскоје се налази три километра североисточно од Очеретина. Заузимање овог села руској војсци се пружа могућност да нападне јужно крило и позадину украјинских снага у Дзержинску, навела је руска агенција. Ово, такође, ствара погодне услове за кретање даље на запад - у правцу Красноармејска.

(РИА Новости, Танјуг)

Опширније Краће

Москва ће узвратити уколико запад покуша да узме замрзнуту руску имовину

Русија ће узвратити уколико Г7 покуша да употреби замрзнуту руску имовину за помоћ Украјини, рекао је руски министар финансија Антон Силуанов.

(Reuters)

Ројтерс: Руске снаге ушле у село Архагенлско у Доњецкој области

Руске снаге су ушле су у село Архангелско у источној Доњецкој области, преноси Инрефакс саопштење Министарства одбране Русије.

Министарство наводи да руске снаге напредују и у области Харкова, након што су одбиле два контранапада.

(Reuters)

Опширније Краће

Г7 ће покушати да употреби замрзнуту руску имовину за помоћ Украјини

Група седам (Г7) најразвијенијих земаља испитаће начине за коришћење будућих прихода од замрзнутих руских средстава за помоћ Украјини, наводи се у нацрту саопштења министара финансија и гувернера централних банака Г7 у који је Ројтерс имао увид.

Агенција наводи да је извор из Г7 рекао да саопштење неће претрпети значајне промене пре него што коначна верзија буде објављена касније данас након састанка у Стрези на северу Италије.

Састанку министара финансија Г7 присуствује и украјински министар финансија Сергеј Марченко, а циљ састанка је да се припреме начини помоћи Украјини пре него што то питање буде на дневном реду на самиту шефова влада Г7 који је планиран за средину јуна.

(Reuters)

Опширније Краће

Експлозије у Харковској области

Градоначелник Харкова Игор Терехов саопштио је да је у једном од градских округа одјекнула експлозија.

Нешто раније, у гранатирању Харковске области рањен је мушкарац, рекао је Олег Сињнегубов, шеф регионалне војне администрације.

(Укринформ)

Одговор Државне думе на Столтенбергов позив

Позив генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга да се укину нека ограничења за ударе на руску територију је сулуд, рекао је посланик Државне думе из региона Крим, члан Комитета за безбедност Михаил Шеремет.

"Столтенбергов позив диктира опсесија ратом и жеља да се по сваку цену науди Русији, не размишљајући о могућим катастрофалним последицама по становништво западних земаља“,рекао је Шермет.

Како је истакао, генерални секретар алијансе чини све да још више распламса сукоб, истовремено претварајући Европу "у буре барута".

(Известија)

Опширније Краће

Пољански: Русија и Украјина веома далеко од напретка ка преговорима

Русија и Украјина су у овој фази "крајње удаљене" од практичних корака ка преговорима о решавању сукоба, изјавио је први заменик сталног представника Русије при УН Дмитриј Пољански.

"У овој фази, ми смо веома далеко од било каквог практичног напретка ка преговорима, а разлози за то су сасвим јасни, пре свега, режим у Кијеву и његов лидер забрањују улазак у било какве преговоре са Русијом, то је законски утврђено на крају 2022. годиње", рекао је Пољански у интервјуу за РИА Новости.

Он је додао да је предлог председника Украјине Володимира Зеленског познат као "формула мира" нереалан ултиматум Русији и да Москва нема ниједан разлог да о томе расправља.

Према оцени Пољанског, та платформа представља "одређену врсту ултиматума" и нема апсолутно никаквог разлога да било ко у свету о томе расправља, посебно Русија.

(Танјуг)

Опширније Краће

Москва: Уништена два дрона изнад Белгородске и један изнад Курске области

Руске ПВО снаге ноћас су уништиле два украјинска дрона изнад Белгородске области и један дрон изнад Курске области, саопштило је Министарство одбране Русије.

(Известија)

Кијев: Ракетни удар на Харковску област

Руска војска је извела четири ракетна удара на Харков и Харковску област, саопштио је портпарол харковског регионалног тужилаштва Дмитро Чубенко, преноси Укринформ.

Према прелиминарним информацијама, Харков је гађан пројектилима С-300.

(Укринформ)

Столтенберг: Украјинцима треба дозволити употребу НАТО оружја за мете унутар Русије

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг позвао је савезнике да повуку забрану Украјини да користи оружје Алијансе у нападима на војне циљеве на територији Руске Федерације.

''Сада када се воде многе борбе у Харкову, близу границе, ускрацћивање могућности Украјини да користи ово оружје против легитимних војних циљева на руској територији им отежава одбрану'', рекао је Столтенерг у интервјуу за Економист.

Лист наводи да је Столтенбергова јасна, иако неименована, мета била политика коју води председник САД Џозеф Бајден, а којом он одређује циљеве које Украјина може да нападне америчким наоружањем.

Украјински председник Володимир Зеленски неколико пута је упутио молбе западним савезницима за дозволу да користи донирано оружје на циљевима унутар Русије, а нарочито након напредовања руских трупа у Харковској области.

Русија је 10. маја започела офанзиву у овом региону, а Столтенберг није учекивао да удар доведе до пробоја фронт.

''Они ће наставити да гурају и настављају да добијају неку маргиналну позицију, и спремни су да плате веома високу цену за ове маргиналне добитке'', закључио је Столтенберг .

Упозорио је да се Украјина ипак бори и упутио критику на рачун европских савезника.

''Европски савезници су обећали милион артиљеријских граната. Нисмо видели ништа слично томе'', нагласио је Столтенберг.

Истакао је да је овај потез повећао ризик од ескалације тензија, али је додао да постоји разлика између слања оружја и обучавања и војног ангажовања.

''Пружамо обуку, пружамо оружје, муницију Украјини, али нећемо бити директно укључени са територије НАТО у борбене операције изнад или у Украјини. Дакле, то је друга ствар'', оценио је Столтенберг.

(Танјуг)

Опширније Краће

Стратешко партнерство, савезништво и интеграција унутар конфедералног ентитета, Савеза Русије и Белорусије, кључне су речи које су се чуле на сусрету Владимира Путина и Александра Лукашенка. У фокусу двојице председника били су безбедност и војни маневри са тактичким нуклеарним оружјем. Минск ће учествовати у симулацији припрема за лансирање мањих бојевих глава.

Позивајући се на неименоване руске изворе наводно блиске Путиновом окружењу, Ројтерс преноси да је руски председник вољан да тренутни замах на фронту искористи да заустави рат.

Путин је рекао у Минску да је потребно обновити мировне преговоре у Украјини, али да ће Москва може имати посла само са легитимним лидерима у Кијеву, наводећи да је мандат Володимира Зеленског истекао.

Руски лидер је такође рекао да разговори морају да одражавају "тренутну реалност на терену“.

Зеленски је више пута раније истакао да мир под Путиновим условима - није основ за преговоре. Обишао је регион Харкова, где од почетка маја траје руска офанзива. Москва је најавила да ће успоставити ''сигурну зону" довољно дубоко у Харковској области.

Председник Украјине тврди да су кијевске снаге обезбедиле "борбену контролу“ над делом Харковске области које трпе притисак руских трупа.

Стејт департмент је најавио нови пакет америчке војне помоћи за Украјину вредан 275 милиона долара за трупе које се боре у области Харкова.

Читај ми!