Извор: РТС

САД купуjе оружје Украјини вредно шест милијарди долара; Кијев евакуисао две болнице због страха од напада

Рат у Украјини – 793. дан. САД ће Украјини обезбедити ракете "патриот", у оквиру пакета додатне војне помоћи у вредности шест милијарди долара, саопштио је Пентагон. Унијан јавља да Украјина повлачи тенкове "абрамс" са ратишта јер не могу да их заштите од напада дронова. Кијев је евакуисао две цивилне болнице због навода шефа безбедносне службе белоруског КГБ-а који је рекао да су у њима смештени војници, што је изазвало страх од ваздушног напада.

Саливен: САД још немају ПВО системе "патриот" које би могли да пошаљу Украјини

Вашингтон још нема ПВО системе Патриот које би могао да испоручи Украјини, саопштио је данас саветник за националну безбедност САД Џејк Саливен.

''Амерички патриот системи распоређени су у овом тренуку широм света, укључујући Блиски исток, како бисмо заштитили америчке трупе. Ако будемо могли да ослободимо додатне америчке батерије, послаћемо их у Украјину'', рекао је Саливен у интервјуу за америчку телевизију Ем-Ес-Ен-Би-Си.

Додао је да САД настоји да убеде партнере у Европи и другим деловима света да Кијев снабдеју постојећим ПВО системима. 

(Танјуг)

Опширније Краће

Оружане снаге Украјине известиле о дневним активностима на фронту

Током дана се на фронту одиграло 79 борбених окршаја, а 23 напада су одбијена у Авдијевском правцу, објавио је Генералштаб Оружаних снага Украјине на Фејсбуку.

Наводе да је авијација Одбрамбених снага Украјине током дана погодила 11 подручја руског људства.

(Укринформ)

Опширније Краће

САД купуjе оружје Украјини у вредности од шест милијарди долара

Амерички министар одбране Лојд Остин најавио је нове куповине оружја за Украјину у вредности од шест милијарди долара.

"Ово је највећи пакет помоћи на који смо се обавезали до сада", рекао је Остин на конференцији за новинаре.

Ракете су намењене за допуну претходно испоручених ПВО система Патриот и део су пакета који такође укључује више муниције за напредне ракетне системе земља-ваздух, односно НАСАМС, као и за додатну опрему за интеграцију западних лансера за ПВО, пројектила и радара у постојеће украјинско наоружање, од којег највећи део још потиче из совјетских времена, преноси Танјуг.

(Reuters/Танјуг)

Опширније Краће

Кијев евакуисао две болнице због страха од ваздушних напада

Кијев је евакуисао две цивилне болнице због навода шефа безбедносне службе белоруског КГБ-а који је рекао да су у њима смештени војници, што је изазвало страх од ваздушног напада.

Градска управа Кијева саопштила је да видео који је широко кружио интернетом, а који није идентификовала, садржи претњу нападом на два објекта, укључујући дечију болницу, на лажној основи да се тамо налазе војници.

"Ово је апсолутна лаж и провокација непријатеља, коју покушава да искористи да нападне друштвену инфраструктуру главног града", написала је администрација на Телеграму.

(Reuters)

Опширније Краће

Песков: Нови односи Русије и Европе

Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је да ће се "специјална војна операција руске војске у Украјини, пре или касније, завршити успехом Русије" и да ће "и Европа и Русија морати да се договарају како даље живети", јављају руски медији.

Песков је, како наводи Спутник, нагласио да Русија никоме у Европи не представља претњу и да рачуна на то да нико у Европи није претња за Русију, али је оценио да Европа и Русија неће моћи да успоставе исте односе као пре (рата у Украјини).

"Очигледно је да ће то бити договор о новим модалитетима односа. Односе као пре неће моћи да имамо, и то нико ни не жели, пре свега ми", рекао је Песков.

Наводи да географски Русија и Европа немају где једни без других и да ће због тога ће у сваком случају градити односе на новим основама.

Песков је, према извештају агенције ТАСС, указао и да "Европски парламент већ дуго има став јаке, систематске русофобије".

(ФоНет)

Опширније Краће

Ројтерс: Русија напада украјинске железничке линије да осујети испоруку помоћи САД

Русија гађа украјинске железничке линије ваздушним ударима како би пореметила испоруку америчког оружја фронту и закомпликовала војну логистику, рекао је извор из кијевске обавештајне службе Ројтерсу.

Током јучерашњег дана украјинска железничка инфраструктура је била на мети руских удара у источној Доњецкој области, североисточном региону Харкова и централној Черкаској области, саопштила је Украјинска национална железничка компанија.

Сједињене Државе су ове недеље одобриле пакет помоћи Украјини од 61 милијарде долара и саопштиле да би прве испоруке требало да стигну за неколико дана.

Руски министар одбране је раније рекао да ће Москва појачати нападе на логистичке центре и складишта са западним оружјем.

(Reuters)

Опширније Краће

Паис: Шпанија ће послати мали број ракета "патриот" у Украјину

Шпанија ће послати мали број ракета "патриот" у Украјину, објавио је данас Паис, позивајући се на неименоване добро обавештене изворе.

Лист наводи да је Шпанија искључила испоруку противавионских лансера у Украјину, али да ће Кијеву послати ракете.

Шпанија има три система "патриот", које је купила од Немачке 2004. и 2014. године, подсећа лист.

Шојгу: Украјински удари на нуклеарку у Запорожју могу да изазову катастрофу

Украјински удари на нуклеарну електрану у Запорожју могу да изазову катастрофалне последице, рекао је министар одбране РФ Сергеј Шојгу. Он је такође рекао да страни саветници помажу Украјини у припреми саботажа на руској територији.

На састанку министара одбране земаља чланица Шангајске организације за сарадњу у Астани, Шојгу је рекао да Русија никада није планирала да нападне земље НАТО-а.

"Руска Федерација никада није била претња НАТО-у. Ми немамо ни геополитичке, нити војне интересе да нападнемо државе блока, ми једноставно штитимо наше људе на нашим историјским територијама", рекао је Шојгу.

(Танјуг/Тас)

Опширније Краће

Губернатор Курска: Једна особа страдала у украјинском гранатирању

Губернатор руске Курске области Роман Старовојт саопштио је да је једна особа страдала у украјинском гранатирању тог региона.

Он је на Телеграму навео и да је нанета материјална штета на домовима локалног становништва.

Мицотакис: Грчка неће послати Украјини "патриот" или С-300

Грчки премијер Киријакос Мицотакис рекао је у четвртак за грчку ТВ Скаи да Грчка неће послати Украјини ни "патриот" ни С-300, упркос европским захтевима и критичном недостатку који Украјина има у области противваздушне одбране.

"Грчка је подржала Украјину на различите начине, пружајући одбрамбени материјал. Али смо од првог тренутка рекли да не можемо да се одрекнемо оружја које је од кључног значаја за наше способности одвраћања. Питали су нас и објаснили смо зашто не можемо то да урадимо", рекао је Мицотакис, а пренео портал Јефимерида.

Према Мицотакису, слање те опреме Украјини представљало би превелики ризик за грчку ваздушну безбедност.

"Имамо вишак материјала којим можемо подржати Украјину, то смо и учинили и верујем да је то прави избор. И ако можемо да пронађемо још тога, наставићемо то да радимо. Али, системи ПВО су кључни за заштиту грчког ваздушног простора и неће бити послати Украјини", нагласио је Мицотакис.

Грчки медији су објавили 22. априла да Атина планира да пошаље бар један систем "патриот" у Украјину, након сугестија Европске уније земљама чланицама да се појача помоћ у области противваздушне одбране Кијеву.

(Танјуг)

Опширније Краће

Столтенберг: Украјина и даље може да добије рат против Русије

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изјавио је да Украјина и даље може да добије рат против Русије, али да би савезници морали више да се ангажују како би Кијев добио подршку коју му је Алијанса обећала.

Столтенберг је у четвртак, на скупу непрофитне организације "Атлантски мост" у Берлину, рекао да чланице НАТО-а сада морају да претворе оно што су обећале и на шта су се обавезале према Украјини у хитне испоруке оружја и муниције, пренео је Кијев индепендент.

"Последњих месеци чланице НАТО-а нису пружиле подршку коју су обећале", рекао је Столтенберг.

Вишемесечно кашњење помоћи САД довело је до погоршања ситуације на фронту за Украјину, а градови широм земље изложени су нападима руских дронова и ракета због недостатка противваздушне одбране, наводи Кијев индепендент.

Конгрес САД је ове недеље усвојио закон којим се одобрава пакет помоћи за Украјину, а европске земље, укључујући Велику Британију, Немачку, Данску и Холандију, недавно су такође обећале слање војне помоћи Украјини.

(Кијев индепендент)

Опширније Краће

Украјина повлачи тенкове "абрамс" са ратишта

Украјина повлачи америчке тенкове М-1А1 "абрамс" са линије фронта. Један од разлога је употреба беспилотних летелица Русије.

Украјинске оружане снаге су у јануару 2023. добиле 31 тенк "абрамс" из Сједињених Држава, а коришћени су за пробијање одбране руске војске.

Међутим, током овог времена стање на терену се променило, Русија је почела активно да користи извиђачке и нападачке дронове, што је Украјини отежало заштиту тенкова.

(Унијан)

Опширније Краће

Генералштаб Украјине: За 24 часа 114 војних окршаја

У јутарњем извештају украјинског Генералштаба, у последња 24 часа извршени су удари на два контролна пункта, осам локација за концентрисање људства и три противваздушна ракетна система.

Током дана на фронту се догодило 114 војних окршаја. У правцу Купјанска одбијено је 10 напада, док су у правцу Лимана руске снаге извршиле 20 напада, а у правцу Бахмута 26. Највише напада одбијено је у правцу Авдејевке – 30.

У Доњецкој области, руске снаге су 19 пута покушале да пробију украјинску одбрану, наводи Генералштаб.

“На херсонском правцу, непријатељ не одустаје од намере да избаци украјинске јединице са мостобрана на левој обали Дњепра. Тако је током протеклог дана извршио три неуспешна напада на положаје наших трупа“, саопштио је Генералштаб.

(Унијан)

Опширније Краће

Током јучерашњег дана су се на фронту одирала 93 борбена окршаја, највише руских напада су Оружане снаге Украјине одбиле на правцу Авдејевке, Бахмута, Лимана и Новопавловке, саопштава војска Украјине.

Кијев је потврдио да су војска добила америчке ракете дугог домета ATACMS. Кремљ је пак саопштио да испорука ATACMS Украјини неће променити исход рата.

Руски системи С-300, "панцир" и други ПВО системи формираће "заштитну куполу" изнад Запорошке области, саопштило је Министарство одбране Русије.

Пољска и Литванија помоћи ће украјинским властима да мушкарце који подлежу војној обавези врате у Украјину, након што је Кијев раније ове недеље саопштио да обуставља конзуларне услуге за војно способне мушкарце у иностранству.

Тензије су избиле између Белорусије и Литваније. Шеф белоруске службе безбедности Иван Тертел каже да је осујећен напад на Минск дроновима лансираним из Литваније. Војска Литваније наводи да није предузела никакву непријатељску акцију.

Кина мора да престане да помаже Русији у рату против Украјине ако жели да има добре односе са Западом, изјавио је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг, оценивши да је помоћ Пекинга била ''од виталног значаја'' за руске снаге.

Нуклеарно оружје Северноатланског савеза у Пољској ће бити једна од примарних мета Русије, ако тамо буде распоређено, рекао је заменик руског министра спољних послова Сергеј Рјапков.

Читај ми!