Извор: РТС

Песков: Русија ради као да ће санкције трајати годинама; Зеленски: Налазимо се у новој фази рата

Рат у Украјини – 646. дан. Руске снаге гранатирале Херсон. Кијев: Непријатељ напада у готово свим правцима. Село Хромово код Бахмута под руском контролом. Лавров оптужио Запад за "хибридни рат" против Москве, рекао је да је ЕУ постала "агресиван политички пројекат". Пентагон: САД настављају да пружају помоћ Украјини.

Путин потписао декрет о повећању максималног броја војника

Председник Русије Владимир Путин потписао је декрет о повећању макскималног броја припадника Оружаних снага Русије за још 170.000, саопштено је из Кремља и руског министарства одбране.

Према декрету, максималан број припадника у руској војсци сада је 1.320.000 војника.

У саопштењу се наводи да се проширење војске обавља због пораста претњи Русији у вези са "специјалном војном операцијом и текућим проширењем НАТО-а".

Додају да се проширење обавља и због повећања броја војника који се ангажују по уговору и да нема планова за нови талас мобилизације.

(Reuters)
Опширније Краће

Локалне власти: Украјинска војска испалила 14 граната на Доњецку област

Локалне власти у Доњецкој области, које су једнострано прогласиле независност од Украјине, тврде да су украјинске трупе испалиле током дана 14 граната калибра 155 милиметара на Доњецк, Макејевку и територију Јасиновачког округа.

Додају и да је забележило гранатирање од Оружаних снага Украјине у више праваца током поподенва и вечери, пренеле су РИА Новости.

Како тврде, са по неколико граната, односно седам укупно, гађана су насеља Галициновка и Kарловка у граду Доњецку у Kујбишевском округу, наводи се у објави на Телеграму.

Поред тога, тврде да су у вечерњим сатима Оружане снаге Украјине гранатирале Kујбишевски и Kијевски округ у Доњецку, Макејевку и територију Јасиновачког округа, испаливши укупно још седам граната из артиљерије НАТО-а, пренеле су РИА Новости.

Опширније Краће

Зеленски позвао на промене система мобилизације војске

Председник Украјине Володимир Зеленски рекао је да су потребне промене у систему мобилизације украјинске војске, пренео је Ројтерс.

Зеленски је на састанку са војним врхом рекао да су разговарали о сценаријима који би могли да произведу "конкретне резултате" за Украјину у рату против Русије.

"Конкретно, ово се тиче проблема мобилизације. Сви у Украјини су свесни тога да су потребне промене у том домену", рекао је Зеленски у свом вечерњем обраћању.

(Reuters)
Опширније Краће

Ројтерс: Украјина спровела нови напад на руску пругу у Сибиру

Украјинска шпијунска агенција је детонирала експлозиве на прузи у Сибиру, што представља други напад на путеве снабдевања руске војске ове недеље, пише Ројтерс, позивајући се на изворе у Кијеву.

Исти извор је рекао да је експлозив детониран док је теретни воз прелазио Чертов мост у сибирском региону Бурјатија, који се граничи с Монголијом и налази се на хиљаде километара од Украјине.

Рута воза је промењена након што је претходног дана извршен напад на оближњи тунел.

Украјински извор додао је да је промена руте била очекивана, с обзиром на преусмеравање саобраћаја на другу трасу након напада на воз у тунелу Северомујскиј, што је Русија назвала "терористичким нападом".

Руска медијска агенција База је, међутим, пренела је да нема жртви и да је узрок експлозије непознат.

Опширније Краће

Лавров: Нема разлога да Русија мења циљеве

Говорећи Скопљу, руски министар спољних послова Сергеј Лавров рекао је да Москва не види знакове да је Кијев спреман да крене ка политичкој резолуцији и да нема разлога да Русија мења циљеве своје "специјалне војне операције“.

(Reuters)

Опширније Краће

Песков: Русија ради као да ће санкције трајати годинама

Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је да Русија ради на претпоставци да ће санкције САД и њених савезника против ње трајати много година.

"Не сумњамо да ће ове санкције трајати много година. И без изјава уваженог америчког представника, то смо већ знали. Свет је много разноврснији од Сједињених Држава, па се америчко-центрични свет завршава и почиње период различитости, укључујући и међународне економске односе", рекао је Лавров.

(Reuters)

Опширније Краће

Орбан: Прво споразум о стратешком партнерству па тек онда разговори о чланству Украјине у ЕУ

Европска унија би прво требало да потпише споразум о стратешком партнерству са Украјином уместо да започне преговоре о чланству са том земљом, рекао је мађарски премијер Виктор Орбан уочи кључног самита ЕУ.

Лидери земаља чланица ЕУ требало би да донесу одлуку средином децембра о томе да ли да прихвате препоруку Европске комисије да позову Кијев да почне преговоре о чланству чим испуни услове, чак и док борбе на њеном тлу трају.

Мађарски премијер је више пута рекао да Будимпешта неће подржати предлог комисије у садашњем облику.

Орбан је поновио да би требало решити неколико питања пре него што би могли да почну преговори о чланству са Украјином, рекавши да је немогуће проценити какве би последице чланство Украјине имало на блок.

"Ако не знамо какве би то последице имало, онда не би требало да започињемо разговоре. Зато ћу заступати став да ЕУ прво треба да потпише споразум о стратешком партнерству са Украјином", рекао је Орбан.

Тај споразум би, како тврди Орбан, могао да траје од 5 до 10 година.

"Дајмо времена да радимо заједно, а када видимо да можемо да радимо заједно, онда да покренемо питање чланства", рекао је Орбан.

(Reuters)

Опширније Краће

Зеленски: Украјина је у новој фази рата

Украјински председник Володимир Зеленски осврнуо се на изазове зиме и контраофанзиву.

"Имамо нову фазу рата и то је чињеница. Зима као целина је нова фаза рата", рекао је Зеленски.

Говорећи о контраофанзиви коју је покренула Украјина, Зеленски је рекао да не одустају.

е одустајемо, задовољан сам. Боримо се са другом по снази војском на свету, задовољан сам", рекао је Зеленски, мислећи на руску војску.

Зеленски је признао да украјинска контраофанзива, која је почела летос, није дала очекиване резултате.

Тврди да је то углавном зато што Украјина није добила оружје од савезника које је очекивала.

Зеленски је признао да Украјина није у стању да напредује довољно брзо и да постигне велике помаке, али је рекао да то није разлог за предају.

Зеленски је упозорио да се Русији не сме дозволити да заобиђе санкције међународне заједнице да би производила оружје и при томе користила делове из целог света.

(Reuters)

Опширније Краће

Руска морнарица уништила украјински чамац који се кретао ка Криму

Руска морнарица уништила је брод украјинске морнарице без посаде који је кренуо ка Криму, саопштило је Министарство одбране.

"Око осам часова по московском времену откривен је беспилотни чамац украјинске морнарице у западном Црном мору који се кретао ка полуострву Крим. Откривена мета је уништена", саопштило је руско министарство одбране.

(Guardian)

Опширније Краће

Серија експлозија је јуче у поподневним сатима уздрмала приобалне области Херсона, града на југу Украјине, а борбе су се водиле и у другим местима.

Према тврдњама украјинског Генералштаба, руске снаге су нападале у готово свим правцима.

Најжешће борбе водиле су се у правцу Авдејевке и Лимана.

Руска војска је значајно појачала своју активност на фронту и распоредила оклопна возила, наводи Генералштаб.

Док је руски министар спољних послова Сергеј Лавров на Самиту ОЕБС-а говорио о “хибридном рату“ који, како каже, Запад води против Русије, оптуживши ЕУ да је постала "агресиван политички пројекат", украјински председник Володимир Зеленски разговарао је са немачким канцеларом Олафом Шолцом о унапређењу сарадње и војне помоћи.

Заменица портпарола Пентагона Сабрина Синг на конференцији за новинаре нагласила је да САД настављају да пружају подршку Украјини из резерви које су остале на основу председничких овлашћења, док, како је додала, помоћ Израелу долази из другог фонда "Foreign Military Financing" (FMF).

„Наставићемо да обема земљама пружамо оно што им је потребно“, нагласила је Синг, а преноси Укринформ.

Читај ми!